FT: Ντάισελμπλουμ εναντίον Λουΐς ντε Γκίντος για την προεδρία του Eurogroup

FT: Ντάισελμπλουμ εναντίον Λουΐς ντε Γκίντος για την προεδρία του Eurogroup
Dutch Finance Minister and Chairman of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, right, talks with Spanish Economy Minister Luis de Guindos Jurado before the start of the Eurogroup meeting, at the European Council building in Brussels, Monday, Dec. 9, 2013. Finance ministers from the 17 eurozone countries try to agree on setting up a fund to pay for bank rescues in Europe. (AP Photo/Yves Logghe)
Dutch Finance Minister and Chairman of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, right, talks with Spanish Economy Minister Luis de Guindos Jurado before the start of the Eurogroup meeting, at the European Council building in Brussels, Monday, Dec. 9, 2013. Finance ministers from the 17 eurozone countries try to agree on setting up a fund to pay for bank rescues in Europe. (AP Photo/Yves Logghe)
ASSOCIATED PRESS

«Κούρσα» μεταξύ του νυν προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουΐς ντε Γκίντος, για την προεδρία του Eurogroup, «βλέπει» από τον Ιούλιο ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, καθώς τον Ιούλιο λήγει θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ.

Οι δύο άνδρες είναι οι βασικοί υποψήφιοι για να ηγηθούν στα επόμενα 2,5 έτη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Αν και δεν συνηθίζεται για όσους διεκδικούν τόσο σημαντικές θέσεις της Ε.Ε., τόσο ο Ντάισελμπλουμ, που είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, όσο και ο Ισπανός ομόλογός του έχουν δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την προεδρία του Eurogroup.

O Λουίς ντε Γκίντος έλαβε μάλιστα τη δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ, οι περισσότεροι παράγοντες στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν τη διαδικασία, θεωρούν ότι η κούρσα θα εξελιχθεί τελικά σε μία αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων της Ε.Ε. - του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και του κεντροαριστερού Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

Ο Σπίγκελ αναφέρεται στα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων. Στα υπέρ του Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι, παρά το αμφιλεγόμενο προφίλ του στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει καλή βαθμολογία από τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τη διατήρηση ενιαίου μετώπου στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Αν και ο Ολλανδός επελέγη πριν από 2,5 χρόνια από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπόρεσε να «κτίσει» κάποιον βαθμό ανεξαρτησίας, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ελλάδα και στις περυσινές διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε. Αυτό ήταν ευπρόσδεκτο από ορισμένες μικρότερες χώρες που σε αρκετές περιπτώσεις ενοχλούνται από την κυριαρχία του Σόιμπλε. Ο Ολλανδός ωφελείται και από την κατανομή των μεγάλων θέσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων: Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι και οι δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το επόμενο έτος το EPP θα αναλάβει και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο οποίο ανήκει και ο Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να πιέσει για να διατηρήσει την προεδρία του Eurogroup ως αντίβαρο.

Στα κατά της υποψηφιότητας του Ντάισελμπλουμ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η στήριξή του από το PES είναι αδύναμη. Με τη σκληρή στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις για προγράμματα διάσωσης, δεν κέρδισε πολλούς συμμάχους στις δύο σημαντικότερες χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, τη Γαλλία και την Ιταλία. Υπάρχει, επίσης, μία αίσθηση ότι η θέση του επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να δοθεί σε υπουργό χώρας που έχει βγει με επιτυχία από πρόγραμμα διάσωσης, για να γίνει μία συμβολική κίνηση. Το μέλλον του κ. Ντάισελμπλουμ ως υπουργού Οικονομικών δεν είναι επίσης πλήρως διασφαλισμένο. Το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, δεν στέκεται καλά στην Ολλανδία, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα. Αν και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2017, η υποχώρηση των Εργατικών έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ηγέτη τους Ντίντερικ Σάμσομ που είναι ο πολιτικός υποστηρικτής του Ντάισελμπλουμ.

Στα υπέρ του Ισπανού Λουίς ντε Γκίντος, το πιο σημαντικό είναι η ρητή συμπαράσταση της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πέρυσι ότι θα τον στηρίξει για επικεφαλής του Eurogroup. Επιπλέον, υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι οφείλεται στην Ισπανία μία μεγάλη θέση. Πριν από τρία χρόνια, η Μαδρίτη έχασε μία μόνιμη θέση που είχε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο ντε Γκίντος έχει τοποθετηθεί επίσης προσεκτικά κοντά στις θέσεις του Σόιμπλε σε αρκετά θέματα, μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ενώ έχει και τη φήμη του μη κομματικού τεχνοκράτη, έχοντας αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά από προϋπηρεσία στη Lehman Brothers και την PwC.

Το πλέον γνωστό επιχείρημα κατά τη υποψηφιότητας του ντε Γκίντος, σημειώνει ο Σπίγκελ, είναι ότι πιθανόν να μην είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών για πολύ ακόμη. Οι ισπανικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν το τέλος του έτους και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ αυξήθηκε η δύναμη λαϊκιστικών κομμάτων. Ακόμη και αν ο Ραχόι διατηρηθεί στην εξουσία, υπάρχει συνεχής συζήτηση ότι ο ντε Γκίντος - που δε ήταν ποτέ κομματικός - μπορεί να αντικατασταθεί. Οι πιθανότητες της υποψηφιότητας του Ισπανού θα ήταν πιθανόν καλύτερες, εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν να θεσπίσουν μία θέση μόνιμου Προέδρου του Eurogroup, όπως έχουν προτείνει η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά δεν υπάρχει σαφής δυναμική για μία τέτοια θέση αντί της σημερινής πρακτικής να αναλαμβάνει Πρόεδρος ένας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επίσης, αρκετοί με γνώση της διαδικασίας, θεωρούν ότι η γερμανική στήριξη στον Ισπανό είναι αδύναμη και ότι η Μέρκελ έχει τη φήμη ότι αλλάζει την υποψηφιότητα που στηρίζει σε «κούρσες» για τέτοιες μεγάλες θέσεις.

Εκτός από τους δύο βασικούς διεκδικητές, ο Σπίγκελ σημειώνει ότι υπάρχουν και κάποιες «κρυφές υποψηφιότητες», για την περίπτωση που δεν επιλεγεί ούτε ο Ντάισελμπλουμ ούτε ο ντε Γκίντος. Αναφέρεται στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, την Πορτογαλίδα ομόλογό του Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε και τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές στη χώρα τον τρέχοντα μήνα.

Δημοφιλή