Στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας τη Μεγάλη Τετάρτη - Συνάντηση με Πούτιν και Μεντβέντεφ

Στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας τη Μεγάλη Τετάρτη - Συνάντηση με Πούτιν και Μεντβέντεφ
Sooc

Στη Μόσχα θα βρίσκεται τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιώντας επίσκεψη εργασίας έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλάντμιρ Πούτιν. Την ίδια στιγμή το Euro-working Group θα συνεδριάζει με τη λίστα Βαρουφάκη στο μικροσκόπιο.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1» ενόψει της επίσκεψης του στη ρωσική πρωτεύουσα έκανε λόγο για «άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» τόνισε ότι «οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματά τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα», δίνοντας έτσι το πρώτο στίγμα το ποια θέματα θα μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών. «Μία ελληνορωσική συμφωνία θα βοηθούσε τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ» επεσήμανε δείχνοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις καταγράφονται στην Ευρώπη με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Ειδικότερα, ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» επεσήμανε ότι με την λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν ο κ. Τσίπρας υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία». Ανάλογη στάση έχει τηρήσει και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρίνισε στο Mega την Κυριακή ότι «το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας» τονίζοντας ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι σίγουρος».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα δεν πρέπει να συζητάει, να επισκέπτεται άλλες χώρες, να προχωράει στη σύσφιγξη διμερών σχέσεων». Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «το ταξίδι είχε κανονιστεί εδώ και πολύ καιρό» και ότι «δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό η ημερομηνία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η Αθήνα «δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει» και επεσήμανε «οι επιλογές είναι δικές μας».

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν και τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας.

Επίσης οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Δημοφιλή