Frank Moth: Ένας γιατρός κι ένας δημοσιογράφος φτιάχνουν υπέροχα, φουτουριστικά prints

Frank Moth: Ένας γιατρός κι ένας δημοσιογράφος φτιάχνουν υπέροχα, φουτουριστικά prints

O Frank Moth δημιουργεί, με απλά λόγια, μερικά από τα πιο γοητευτικά prints που έχεις δει τελευταία. Εικονογραφήσεις που θες να κρεμάσεις σε κάθε τοίχο του σπιτιού σου, είτε σε αφίσες, είτε σε καμβάδες είτε σε κάδρα. Η δουλειά του είναι ήδη διαθέσιμη σε διάφορες μορφές στις δημοφιλείς πλατφόρμες προώθησης νέων καλλιτεχνών Society6 και Redbubble -στη δεύτερη μάλιστα έχει υπάρξει κατά καιρούς και «editor’s choice» στην πρώτη σελίδα του site. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, ωστόσο, είναι ότι στην πραγματικότητα ο «Frank Moth» είναι ένας εικονικός καλλιτέχνης.

Πίσω από το brand name βρίσκονται δύο άνθρωποι με ταλέντο στο graphic design και υπέροχες ιδέες γεμάτες retro και pop αναφορές. Ζουν και κινούνται στην Αθήνα, απεικονίζοντας την πραγματικότητα που τους περιβάλλει μέσα από τα δικά τους εικαστικά, μουσικά και κυρίως συναισθηματικά φίλτρα. Προτιμούν η αληθινή τους ταυτότητα να μείνει μυστική, μας μίλησαν όμως για την ταυτότητα του Frank Moth και την αναπάντεχη, για τους ίδιους, επιτυχία του.

Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα για τον Frank Moth; Σημαίνει κάτι ως όνομα;

O Frank Moth είναι ένα art project δύο ανθρώπων (Narita & his ghost) που ξεκίνησε ως ιδέα πριν από δύο χρόνια και πήρε την τελική του μορφή πριν από περίπου επτά μήνες. Ξεκίνησε ως ανάγκη μας οι σκόρπιες, ψηφιακές συνθέσεις/εικόνες/πειραματισμοί όσον αφορά στην έκφραση να μπουν κάτω από τη σκιά και την παρουσία ενός εικονικού καλλιτέχνη. Οπότε το «Frank Moth» είναι ένα αληθινό ψευδώνυμο.

Με τι ασχολείστε κανονικά;

O μισός Frank Moth είναι τελειόφοιτος Ιατρικής, ενώ ο άλλος μισός ζούσε ως δημοσιογράφος σε μία αίθουσα σύνταξης.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος μετά την έναρξη του Frank Moth; Υπήρξε η ζήτηση που ευελπιστούσατε;

Ξεκινήσαμε να πουλάμε στο εξωτερικό μέσα από πλατφόρμες που φιλοξενούν πάρα πολλούς καλλιτέχνες, ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, και η ανταπόκριση ήταν και είναι πραγματικά θερμή, έτη φωτός μακριά από τις προσδοκίες μας. Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες να δημοσιοποιούμε τη δουλειά μας, ταυτόχρονα με την έναρξη του προσωπικού μας site/e-shop, και η ανταπόκριση και στήριξη είναι επίσης συγκινητική. Ήδη χρωστάμε ατέλειωτα «ευχαριστώ».

Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσής σας για τη δημιουργία των print; Σκοπεύετε να επεκτείνετε τη συλλογή του Frank Moth σύντομα;

Η συλλογή του Frank Moth είναι μία ongoing διαδικασία. Κατά καιρούς προστίθεται νέο υλικό, στο οποίο σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε και μια συλλογή με αναλογικές, χειροποίητες συνθέσεις. Βρισκόμαστε σε μία φάση που ακόμα αναγνωρίζουμε γύρω μας και μέσα μας το περιβάλλον αναφορών στο οποίο κινούμαστε και θα κινηθούμε όσον αφορά στη δουλειά μας. Στην ουσία, τώρα χτίζουμε/διαμορφώνουμε τη βιβλιοθήκη πηγών και εμπνεύσεών μας.

Πόσο εύκολο είναι να ασχολείσαι με το graphic design -πόσο μάλλον να δημιουργείς κάτι αποκλειστικά δικό σου- σε μια εποχή που από τη μία έχει ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση και από την άλλη υπάρχει υπερ-προσφορά από graphic designers;

Σήμερα με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν και το internet, κατά κάποιον τρόπο όλοι μπορούν να ασχοληθούν και να πειραματιστούν με το graphic design.

Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει χρόνο και σπουδές σε αυτό, τους οποίους θαυμάζουμε και σεβόμαστε, αλλά, όπως και γενικότερα η τέχνη, ο χώρος είναι ανοιχτός και σε αυτοδίδακτους όπως εμείς. Ανεξάρτητα λοιπόν από την προσφορά και τη ζήτηση σε επαγγελματικό επίπεδο, αν θέλει κάποιος να κάνει κάτι δικό του και να το πάρει πιο σοβαρά, κυνηγώντας τις ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν, του δίνεται πλέον η δυνατότητα να το κάνει.

Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως μοναδικό, γιατί κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και μεταφράζει τα διάφορα ερεθίσματα με απόλυτα ξεχωριστό τρόπο μέσα στον κόσμο.

Ποια είναι τα σχέδια του Frank Moth για το μέλλον;

Είμαστε σε πολύ δημιουργική και δυναμική φάση τώρα. Έχουμε στα σκαριά κάποιες συνεργασίες. Αυτό που κάνουμε μας αρέσει, και, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν θέλουμε να περιλαμβάνει άγχος, προθεσμίες και βιασύνη να προλάβουμε στόχους.

FrankMoth

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Frank Moth, αλλά και να προμηθευτείτε τα υπέροχα print του, επισκεφθείτε τα:

Δημοφιλή