Τσίπρας: Θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα υποτελής και δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι δανειστές

Τσίπρας: Θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα υποτελής και δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι δανειστές
Nick Paleologos / SOOC

Όλοι θα αντιληφθούν σύντομα ποια είναι η θέση της Ελλάδας και κυρίως ότι είναι μια χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι δανειστές και οι εταίροι, τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα κ. Σαμαρά δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη. Σύντομα θα καταλάβετε και εσείς ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία πενταετία. Η Ελλάδα έχει ισχυρή γεωπολιτική θέση. Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές. Θα το διαπιστώσετε σύντομα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παραμονεύετε για την αποτυχία μας κ. Σαμαρά

Σφοδρή κριτική άσκησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε νωρίτερα στην ομιλία του, κατηγορώντας τον ότι παραμονεύει για την αποτυχία της μόλις δύο μηνών κυβέρνησης και απειλεί με ανακριτική επιτροπή.

«Σήμερα κάνατε μια αποκάλυψη κ. Σαμαρά. Είχαμε την αίσθηση ότι προσμονείτε την αποτυχία της κυβέρνησης. Σήμερα μας απειλείτε ότι η αποτυχία θα έρθει και θα φέρει και ανακριτική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Καθίστε στην αντιπολίτευση κ Σαμαρά, τα πραξικοπήματα τελειώσαν με το παλάτι

Κατέκρινε δε την στάση του κ. Σαμαρά ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι είναι πρόθυμος για συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κύριε Σαμαρά. Ή μήπως νοσταλγήσατε τη περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση, συνηθίστε το γιατί θα μείνετε για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι, πάρτε το χαμπάρι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας

Αναφερόμενος στη σύσταση της εξεταστικής, τόνισε ότι οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό και πλέον πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. «Αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν συστήνεται εξεταστική επιτροπή για να κρίνουμε πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά για να διερευνηθεί αν πέρα από αυτή την επιλογή πολιτικής τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Αυτό ζητεί να μάθει ο λαός μας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Να εξεταστεί σε βάθος έλλειμμα, PSI, ανακεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση. «Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πείτε το ευθέως, μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και τι έγινε με το PSI αλλά και η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Δημοφιλή