26 τρόποι για να νιώσετε περισσότερο χαρούμενοι εδώ και τώρα

26 τρόποι για να νιώσετε περισσότερο χαρούμενοι εδώ και τώρα
shutterstock

Η ευτυχία είναι μία κατάσταση υποκειμενική και παρόλο που το ταξίδι της διαρκεί μία ζωή, υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη χαρά στη ζωή σας.

Περάστε λίγο χρόνο με τον τετράποδο φίλο σας

Μερικές αγκαλιές και λίγα χάδια με το κατοικίδιό σας βοηθούν τον οργανισμό σας να παράγει την ορμόνη οξυτοκίνη που δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας.

Αναλογιστείτε όλα όσα έχετε

Η ευγνωμοσύνη βοηθά τη διάθεσή σας, αφού σύμφωνα με έρευνες μπορεί να σας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταγράψετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και θα δείτε την ψυχολογία σας να βελτιώνεται.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας το πόσο υπέροχοι είστε

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να αποδέχεται κανείς τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικό για μία ευτυχισμένη ζωή, αν και λίγοι το καταφέρνουν.

Ακούστε μουσική

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα μουσικό διάλειμμα και το επιβεβαιώνει και η επιστήμη, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθά το άτομο να έχει μία πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή.

Προσφέρετε σε όσους το έχουν ανάγκη

Δεν βρεθήκατε εδώ που βρίσκεστε χωρίς βοήθεια από κανέναν, οπότε γιατί να μην ανταποδώσετε την καλοσύνη προσφέροντας σε κάποιον άλλον; Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα βοηθήσετε κάποιον που έχει ανάγκη αλλά θα νιώσετε κι εσείς οι ίδιοι καλύτερα.

Περάστε χρόνο με κάποιον που είναι χαρούμενος

Η χαρά είναι μεταδοτική, οπότε αν έχετε δίπλα σας θετικούς ανθρώπους θα έχετε και καλύτερη διάθεση.

Πιείτε ένα ποτήρι γάλα

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν αμινοξέα που είναι βασικά για την παραγωγή σεροτονίνης, μία ορμόνη που επιδρά στη θετική διάθεση. Το γάλα συγκεκριμένα είναι καλό τόσο για το σώμα, όσο και για τον εγκέφαλο.

Σχεδιάστε τις διακοπές σας

Η προσμονή ενός ταξιδιού είναι αντίστοιχα καλή, όσο και το ίδιο το ταξίδι. Εάν σκέφτεστε να πάτε διακοπές αφιερώστε λίγο χρόνο στην προετοιμασία του ταξιδιού σας και διπλασιάστε την απόλαυση της εξόρμησής σας.

Γυμναστείτε

Η σωματική άσκηση δεν είναι μόνο καλή για το σώμα σας αλλά και για το μυαλό σας. Όταν γυμνάζεστε και ιδρώνετε, απελευθερώνετε ενδορφίνες και βελτιώνεται η διάθεσή σας.

Ξοδέψτε χρήματα για να δημιουργήσετε εμπειρίες

Μία γεμάτη ζωή δεν σχετίζεται με τα υλικά αγαθά που έχει ο καθένας, αλλά με τις εμπειρίες και τους ανθρώπους που έχει κανείς κοντά του. Εάν σας περισσεύουν κάποια χρήματα είναι καλύτερο να τα ξοδέψετε για μία εμπειρία, όπως ένα ταξίδι παρά για ένα ακριβό αυτοκίνητο.

Χαμογελάστε (ακόμα κι αν δεν το εννοείτε)

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο ή και καταναγκαστικό αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε διάθεση προσπαθήστε να χαμογελάσετε και όλα θα γίνουν καλύτερα! Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση.

Βγείτε έξω

Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό για να βγείτε έξω στο πάρκο για έναν περίπατο. Μία βόλτα στη φύση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας.

Κάντε νέους φίλους

Ενώ βρίσκεστε στην ουρά του σούπερ μάρκετ ή στην αναμονή του γιατρού προσπαθήστε να ξεκινήσετε μία κουβέντα με αυτούς που είναι γύρω σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι ενδιαφέρουσες συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσετε.

Κάντε ένα μπάνιο

Εάν δεν είναι ευτυχία ένα ζεστό μπάνιο, τότε τι είναι;

Κοιμηθείτε αρκετά

Οι λίγες ώρες ύπνου επιδρούν στην σκέψη και αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Προσπαθήστε να ξαπλώνετε 30 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ ή να απολαμβάνετε τη μεσημεριανή σας σιέστα.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι μεγαλώνετε

Οι περισσότεροι εύχονται να μπορούσαν να μείνουν για πάντα νέοι, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή καθώς μεγαλώνουμε επικεντρωνόμαστε στις θετικές εμπειρίες της ζωής.

Βρείτε την ιδανική θερμοκρασία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευτυχία κρύβεται στους 14 βαθμούς Κελσίου.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Μερικές φορές, οι στιγμές περνούν από μπροστά μας κι εμείς δεν τους δίνουμε σημασία. Ένα ημερολόγιο, μίας πρότασης κάθε φορά, θα σας βοηθήσει να θυμάστε τις πιο σημαντικές και χαρούμενες στιγμές της ζωής σας.

Μυρίστε τα λουλούδια

Ακούγεται λιγάκι παράξενο αλλά η μυρωδιά επηρεάζει τη διάθεση και ενισχύει τη θετική σκέψη.

Κάντε περισσότερο σεξ

Έρευνα που έγινε στο Institute For The Study Labor διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν σεξ τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα είναι πιο χαρούμενοι και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Προσπαθήστε να είστε χαρούμενοι

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας να είναι χαρούμενοι, οπότε πάρτε την ευτυχία στα χέρια σας!

Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες

Είτε πρόκειται για το γεγονός ότι βρήκατε τη σωστή απάντηση σε ένα επιτραπέζιο, είτε επειδή σας πέτυχε η νέα συνταγή που δοκιμάσατε, οι μικρές στιγμές έχουν δύναμη και γι' αυτό πρέπει να τις γιορτάζουμε.

Φέρτε στη μνήμη σας χαρούμενες αναμνήσεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι η νοσταλγία κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους και αισιόδοξους. Μήπως, έφτασε η ώρα να ξεφυλλίσετε παλιά άλμπουμ με φωτογραφίες;

Γίνετε καλύτεροι ακροατές

Πόσο προσοχή δίνετε όταν σας μιλάει κάποιος; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ακούμε το συνομιλητή μας, τόσο μεγαλύτερο νόημα αποκτά η ζωή μας, ειδικά όσον αφορά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Δείτε από κοντά τους κοντινούς σας ανθρώπους

Αφήστε κάτω το κινητό σας και επιδιώξτε να δείτε από κοντά τους φίλους και την οικογένειά σας. Λόγω του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε όλοι την αίσθηση ότι είμαστε σε επικοινωνία με τους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά αυτό αποτελεί μόνο μία ψευδαίσθηση.

Επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά της ζωής

Το να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο έχει και τα θετικά του. Προσπαθήστε να δείτε τη θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι, όχι μόνο είναι πιο χαρούμενοι, αλλά και ζουν περισσότερο.