Η Θεσσαλονίκη βρήκε το «Κουμπί» της: χώρος χειροτεχνίας, δημιουργικό εργαστήρι και καφενείο μαζί

Η Θεσσαλονίκη βρήκε το «Κουμπί» της: χώρος χειροτεχνίας, δημιουργικό εργαστήρι και καφενείο μαζί
κωστας ζαφειρακης

Ρομαντικό καφενείο, δημιουργικό εργαστήρι, χώρος χειροτεχνίας,το «Κουμπί» είναι όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα «με την έννοια ότι είναι ένας δημιουργικός χώρος συνάντησης ή και μοναχικής ενασχόλησης που ο καθένας έχει την ευελιξία να επιλέξει πως θα τον αξιοποιήσει. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για ποικίλες χρήσεις του χώρου όπως εκθέσεις, μικρές εκδηλώσεις, craft parties…» συμπληρώνει η Ανθή Χρυσοπούλου. « Ένας εναλλακτικός χώρος διασκέδασης και δημιουργίας» υπογραμμίζει η Δήμητρα Κεχαγιά.

Το «Κουμπί» βρίσκεται σε μια από τις όμορφες και διαρκώς ανερχόμενες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στο ισόγειο της Πελοποννήσου 2 κοντά στην Ολύμπου κάπου ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο και την Αρχαία Αγορά.

«Είχα χρόνια να βρεθώ εκεί και μόλις βρέθηκα τη λάτρεψα! Μια γειτονιά που έχει αρχίσει να «ανασταίνεται» μετά από χρόνια παρακμής, με ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι κόσμου, με πολλή ανθρωπιά, με χώρους ουσιαστικούς κι ανεπιτήδευτους που φτιάχνονται ο ένας μετά τον άλλον με πολύ ωραία αύρα και πολλή δροσιά το καλοκαίρι!» επισημαίνει η Ανθή. Και η Δήμητρα: «Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά. Βλέπω τώρα μερικά καταστήματα από αυτά που ήταν υποψήφια να γίνουν Κουμπί, σε διάφορα σημεία της πόλης και κανένα δεν μου ταιριάζει τόσο!»

Έλειπε λέτε ένα κουμπί από την Θεσσαλονίκη;

Ανθή: Έτσι φαίνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου που κινούνται ανάμεσα στην χαρούμενη έκπληξη και την απορία έως τον ενθουσιασμό και την ανακούφιση.

Δήμητρα: Όσα περισσότερα «κουμπιά» της Θεσσαλονίκης ενεργοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο!

Ποιά σκέψη σας οδήγησε στο να ανοίξετε τις πόρτες;

Α: Η σκέψη πως δεν γίνεται σε αυτή τη φάση, και έχοντας περάσει η κάθε μία από διάφορα και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, να περιμένουμε απλά να έρθει μια δουλειά ουρανοκατέβατη και πως τελικά, ίσως πρέπει να τολμάς αυτό που πιο πολύ αγαπάς, ακριβώς όταν όλα γύρω σε αποθαρρύνουν και σε φοβίζουν. Ξεκίνησε σαν ιδέα την περασμένη Άνοιξη και πριν καλά –καλά το συνειδητοποιήσουμε, η Δήμητρα, ως πιο αποφασιστική, είχε αρχίσει να ψάχνει χώρους!

Δ: «Όργωσα» την Θεσσαλονίκη για να βρω τον κατάλληλο χώρο. Μόλις τον είδαμε όμως είπαμε «αυτό είναι»! Το «Κουμπί coffee & Crafts» άνοιξε στα μέσα του Οκτώβρη 2014 και δειλά- δειλά γίνεται γνωστό και αγαπητό σε crafters, αλλά και σε μη καπνιστές αφού είναι smoke free.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα, η φιλοσοφία του χώρου;

Α: Χαλαρώνω, δημιουργώ, απολαμβάνω!

Δ: Μια φιλόξενη γωνιά που δίνει χώρο για δημιουργία στον μυημένο και κίνητρο και ιδέες στον αμύητο. Ένας τόπος συνάντησης ακόμη και άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό.

Σε ποιούς απευθύνεται το Κουμπί;

Α: Τελικά σε πολύ περισσότερους από ότι φανταζόμασταν! Σε όλες τις ηλικίες καταρχάς, σε οικογένειες που το κάνουν στέκι γιατί καλύπτει τις ανάγκες και μικρών και μεγάλων σε ένα καθαρό (άκαπνο) περιβάλλον, σε φοιτητές που μελετούν, σε μεγάλες παρέες που βολεύονται στα μεγάλα τραπέζια, σε ομάδες δημιουργών και χειροτεχνών και ο κατάλογος δεν τελειώνει…

Δ: Σε όλους φυσικά!

Τι δράσεις φιλοξενούνται στον χώρο; Και πως μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή; Κόστος;

Α: Από χαλαρές, δωρεάν συναντήσεις πλεξίματος έως εξειδικευμένα μηνιαία εργαστήρια κατασκευής κούκλας. Επίσης μεμονωμένα εργαστήρια κατασκευών με διάφορα υλικά όπως δέρμα ή ύφασμα, μαθήματα κόμικς, events με κάποια crafty αφορμή, όπως ο μαραθώνιος πασχαλινών κατασκευών ή τα origami lucky stars, κι ελπίζουμε στο μέλλον να οργανώσουμε εκθέσεις με δημιουργίες από τα εργαστήρια αλλά να φιλοξενήσουμε και κάθε είδους παρουσιάσεις ή μικρής κλίμακας εκδηλώσεις. Συμμετοχή δηλώνει κανείς τηλεφωνικά (2316008219) ή μέσω fb και το κόστος ποικίλλει από δωρεάν έως 10 ευρώ -το ανώτερο- η συνάντηση.

Τα κορίτσια αυτοσυστήνονται...

Ανθή: Στα επαγγελματικά μου ήμουν πάντα λίγο περιπλανώμενη και τυχοδιώκτρια. Σπούδασα ψυχολογία, διακόσμηση και μουσειολογία, δούλεψα στο θέατρο, στη σκηνογραφία, συνεργάστηκα με πολιτιστικούς χώρους (μουσεία, βιβλιοθήκες κ.α) σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, δημιούργησα την καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Αχτένιστα Πινέλα» και παράλληλα έφτιαχνα με τα χέρια μου διάφορα με αγαπημένο υλικό το ύφασμα κάνοντας και σχετικά μαθήματα σε ενήλικες τα τελευταία χρόνια. Μετά… ήρθε το Κουμπί!

Δήμητρα: Θαύμαζα πάντα τη δημιουργικότητα της Ανθής. Μια πολύωρη συζήτηση «γέννησε» την ιδέα και ως δημοσιογράφος ένιωσα ότι εδώ «υπάρχει είδηση». Κάναμε κάτι που δεν υπήρχε ακόμη στην Ελλάδα.

Δημοφιλή