Η Ελληνική Οικογένεια στο φακό 33 φωτογράφων

Η Ελληνική Οικογένεια στο φακό 33 φωτογράφων
Μαρία Μπενίση

Ένα οικογενειακό άλμπουμ με 300 περίπου φωτογραφίες ξετυλίγεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, στο Κολωνάκι. Υπό τον γενικό τίτλο «Οικογένεια» οι Έλληνες δημιουργοί του «Φωτογραφικού Κύκλου», φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν το κοινό, είτε οδηγώντας το σε οικείους χώρους και προσωπικές αναμνήσεις, είτε αποτυπώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά – καλά ή άσχημα – μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας.

Ο Πλάτων Ριβέλλης, δημιουργός του «Κύκλου» και μέντορας πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών, μιλά στη Huffpost Greece γι’ αυτήν την συνάντηση με τους μαθητές του και το άνοιγμα του Φωτογραφικού κύκλου στο ευρύ κοινό.

Γιάννης Ζήσης

Στο δελτίο τύπου της έκθεσης κάνετε λόγο για «στροφή των φωτογράφων στον προσωπικό περίγυρο». Γιατί, λοιπόν, αυτή η επιστροφή;

Αρκετοί είναι οι λόγοι. Ανάμεσά τους η γενική κόπωση από την κοινωνική παρατήρηση, η διαπίστωση ότι η προς τα έξω στροφή ούτε τα έξω επιλύει ούτε τα έσω διαλευκάνει και πιθανόν ότι στα έσω μπορεί να δούμε οξύτερα τα έξω.

Τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο βλέπουμε παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, που δεν τολμούσαμε να θίξουμε.

Η έκθεση στο Μπενάκη προσλαμβάνει κι έναν χαρακτήρα ενδοσκόπησης της ελληνικής κοινωνίας, με τον τρόπο που λέει ο Σεφέρης «να περιμαζέψει τα όνειρά της;»

Η φωτογραφία δεν είναι πεδίο αφήγησης, αλλά περιγραφής και αφαίρεσης. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν φωτογραφίες που μπορεί να θίξουν σχέσεις ή παθογένειες. Αν όμως και οι ελληνικές ταινίες δοκίμαζαν, αντί να θίγουν, να υπαινίσσονται, θα βρίσκονταν πιο κοντά στην τέχνη και (μακάρι) πιο μακριά από την επιφανειακή ψυχανάλυση.

Στα σημειώματά σας διαβάζω ότι «γόνιμο κίνητρο για τον καλλιτέχνη είναι τα πολυσήμαντα και αντιφατικά συναισθήματα». Αυτό είναι κάτι που απηχεί και η παρούσα έκθεση;

Οι αντιθέσεις δημιουργούν ένταση και συνεπώς συγκίνηση. Αυτή είναι και η δύναμη των καλών φωτογραφιών. Κάθε έκθεση ελπίζει να το πετύχει.

Αντρέας Σχοινάς

Ο άνθρωπος, λέτε, υπάρχει μέσω της μνήμης του.

Οι φωτογραφίες των παιδικών μας χρόνων, όλες μαζί, υποκαθιστούν τις πραγματικές αναμνήσεις. Από συγκεκριμένες αναμνήσεις γίνονται προσωπική μνήμη.

Ο φωτογραφικός Κύκλος υπήρξε κοντά τρεις δεκαετίες, όχι απλώς φυτώριο, αλλά και σπίτι πολλών φωτογράφων με κοινές δράσεις, ξεναγήσεις και εκθέσεις στην Αθήνα και στην επαρχία. Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι μαθητές σας;

Αρκεί να με θυμούνται.

Σπύρος Παναγιωτόπουλος

Ακόμη και στους νεότερους που δεν γνώρισαν τον Κύκλο και θέλουν έστω ερασιτεχνικά ν’ ασχοληθούν με τη φωτογραφία, αφήσατε στο Μπενάκη μια περιουσία από 4.000 λευκώματα (Τσακάλωφ 44, Κολωνάκι). Έχετε κατά νου να λειτουργήσει μόνο ως δανειστική βιβλιοθήκη ή σκέφτεστε κάποιες παράπλευρες δράσεις, προκειμένου να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό;

Αυτό που ελπίζω είναι, μετά την πάροδο της οικονομικής κρίσης, να μπορέσει το Μουσείο να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη και να τη στεγάσει, μαζί με τα υπόλοιπα πολύτιμα βιβλία του, σε έναν μεγαλύτερο και ευκολότερα προσβάσιμο χώρο.

Info: Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ίδιους τους φωτογράφους, που λαμβάνουν μέρος σε αυτή. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των ξεναγήσεων: 30/4 , 7, 14 και 21/5: 17:00 - 19:00, 25/4 και 9, 16 και 23/5: 12:00 - 13:00.

Μουσείο Μπενάκη: Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3671000,

Δημοφιλή