Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ένα νάρκισσο απέναντί σας;

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ένα νάρκισσο απέναντί σας;
shutterstock

Το να μιλάει κανείς συνέχεια για τον εαυτό του μπορεί να τον καθιστά αντιπαθητικό, αλλά όχι απαραίτητα και νάρκισσο.

Πολλοί υποθέτουν ότι οι ναρκισσιστές μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους από το μέσο άνθρωπο, άλλωστε αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι ότι ασχολούνται συνεχώς με τον εαυτό τους και έχουν συναισθήματα ανωτερότητας και μεγαλείου. Παρ' ολ' αυτά η χρήση της λέξης «εγώ» δεν είναι συνδεδεμένη με το ναρκισσισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

H νέα αυτή έρευνα είναι βασισμένη σε μία έρευνα που είχε γίνει από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Προκειμένου να συνδέσουν τη γλώσσα με το ναρκισσισμό, ερευνητές από επτά πανεπιστήμια στην Αμερική και τη Γερμανία ζήτησαν από 5.000 συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μία σειρά από επικοινωνιακά τεστ, ειδικά σχεδιασμένα για να μετρήσουν τη χρήση των λέξεων «εγώ» και «εμένα». Κατά τη διάρκεια αυτών των τεστ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν ή να μιλήσουν είτε για τον εαυτό τους είτε για ένα οποιοδήποτε θέμα. Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ προσωπικότητας ώστε να αξιολογήσουν τα επίπεδα ναρκισσισμού στους συμμετέχοντες.

Αντίθετα με αυτό που περίμεναν, το μέγεθος του εγωκεντρισμού των ατόμων δεν ήταν αντίστοιχο της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ήταν πιο νάρκισσοι δεν χρησιμοποιούσαν περισσότερο τη λέξη «εγώ» από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τελικά, όμως, πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι νάρκισσος και να τον αποφύγεις; Σύμφωνα με την Angela Carey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι νάρκισσοι δεν μιλούν απλά για τον εαυτό τους, αλλά μιλούν και με τα καλύτερα λόγια!

«Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο είναι να παρατηρήσετε τον τρόπο που επικοινωνεί. Συνήθως παινεύει τον εαυτό του, προσπαθεί να δείξει ότι ξεχωρίζει συγκρίνοντας τον εαυτό του με άλλους, ενώ προσπαθεί να τραβάει την προσοχή πάνω τους και να φαίνεται ανώτερος», αναφέρει η Carey.