Nα γιατί η ιστορία της άμβλωσης της Jemima Kirke μας αφορά όλους

Nα γιατί η ιστορία της άμβλωσης της Jemima Kirke μας αφορά όλους

Αν και βρισκόμαστε στο 2015, στην Αμερική γίνεται ολοένα και δυσκολότερο για μία γυναίκα να κάνει άμβλωση, ενώ σε αρκετές πολιτείες οι κλινικές που δίνουν αυτή τη δυνατότητα κλείνουν. Οι γυναίκες που το επιλέγουν συχνά αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ένοχες και νιώθουν υπόλογες για την απόφασή τους.

Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τα δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες επάνω στο ίδιο τους το σώμα, η ηθοποιός Τζεμάιμα Κερκ, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά «Girls» και με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, αποφάσισε να μοιραστεί τη δική της προσωπική ιστορία.

Μιλώντας σε ένα βίντεο που αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Draw the Line» του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, η Κερκ περιγράφει πώς αποφάσισε να κάνει άμβλωση το 2007 όταν ήταν στο κολέγιο. «Η ζωή μου δεν μπορούσε να συντελέσει στο να μεγαλώσω ένα υγιές και ευτυχισμένο παιδί. Ένιωθα ότι ήταν άδικο,» λέει στο βίντεο.

Μητέρα δύο κοριτσιών σήμερα, η 29χρονη σταρ θυμάται ότι χρειάστηκε να αδειάσει τον τραπεζικό λογαριασμό της για κάνει την άμβλωση, αλλά λόγω του επιπλέον κόστους, επέλεξε να να γίνει χωρίς αναισθησία. Για την Κερκ, είναι αυτού τους είδους τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο μιας γυναίκας όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσει για αναπαραγωγικά της δικαιώματα.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ελεύθερη βούληση, ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά μετά υπάρχουν αυτά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε.»

Η ηθοποιός του «Girls» αποφάσισε να παρουσιάσει την ιστορία της για να μειώσει το στίγμα που περιβάλλει όσες γυναίκες αποφασίζουν να μην κρατήσουν ένα παιδί, αλλά και επειδή θέλει οι δυο τις κόρες να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τέτοια ζητήματα.

«Πάντα ένιωθα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μιλούν ελεύθερα μεταξύ τους για τα αναπαραγωγικά ζητήματα. Ακόμα βλέπω ντροπή και αμηχανία όταν πρόκειται για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης ή για το να μένεις έγκυος. Έτσι, πάντα ήμουν ανοιχτή σχετικά με τις ιστορίες μου, ειδικά με άλλες γυναίκες.»