Ο εφιάλτης της Λαμπεντούζα σε ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο

Ο εφιάλτης της Λαμπεντούζα σε ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο

Ένα συγκλονιστικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο με το δράμα των εκατοντάδων μεταναστών που κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη επάνω σε δουλεμπορικά και βάρκες δίνει στο δημοσιότητα το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξασφάλισε ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο. Την προσπάθεια διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών που εγκαταλείφθηκαν σε δουλεμπορικό που παλεύει με τα κύματα.

Σε αυτό το βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής που πετάει πάνω από την νήσο Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας να έχει εντοπίσει μια μεγάλη βάρκα, γεμάτη παράτυπους μετανάστες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και αυτή τη φορά οι συνθήκες διάσωσης θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Δίπλα από τη βάρκα πλέουν σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής εξοπλισμένα με ό,τι χρειάζεται για να τους οδηγήσει σώους στην στεριά.

Η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, και μετά την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και τα επεισόδια στις χώρες του Μαγκρέμπ, η νήσος Λαμπεντούζα είναι στη Μεσόγειο ένας μόνιμος εφιάλτης, αφού οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο τελευταίος απολογισμός έρχεται την Τρίτη 14 Απριλίου: 400 άνθρωποι χάθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία.

- Σταματήστε - Σταματήστε! Καθίστε κάτω! Μην κινείστε σας παρακαλώ!! Είναι επικίνδυνο!! Μην ανησυχείτε και μην κινείστε!! Φωνάζουν οι Ιταλοί διασώστες.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετές ώρες, μέχρι να μεταφερθούν πάνω στα πλοία, και από εκεί στη στεριά. Πάνω στη βάρκα υπάρχουν πολλά παιδιά, τα οποία έχουν προτεραιότητα και ειδική μεταχείριση. Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η επιχείρηση για τη διάσωση ενός ηλικιωμένου, με κινητικά προβλήματα.

Ο διοικητής του Λιμεναρχείου στην Λαμπεντούζα, Αντόνιο Μοράνα, εξηγεί την επιχείρηση: «Σε αυτή την περίπτωση η αποστολή είναι πιο λεπτή και πιο περίπλοκη. Χρειάζεται μεγαλύτερη ναυτική δύναμη. Η μεταφορά είναι η πιο ευαίσθητη ενέργεια και είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η προβλεπόμενη διαδικασία. Τους οδηγούν στα κέντρα υποδοχής, και σε ασφαλείς χώρους για να τους δοθούν τα απαραίτητα.

Στην Λαμπεντούζα οι παράτυποι μετανάστες δέχονται βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος έχει κατασκηνώσει στην περιοχή.

«Εμείς προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που έχουν άμεσα προβλήματα, υποθερμία, αφυδάτωση για να αντιδράσουμε άμεσα πριν τα στείλουμε ισορροπημένα αυτά τα άτομα στα κέντρα υποδοχής. Γιατί εκεί δεν έχουμε δυνατότητα άμεσης επέμβασης» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας που πλέον βρίσκεται σχεδόν μόνιμα εκεί.

Επικουρικές υπηρεσίες, προσφέρει αυτόματα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο ρόλος της για να ενημερώσει για τα δικαιώματα που έχουν οι παράτυποι μετανάστες ως προς την ασφαλή παρουσία τους στη χώρα. Ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο. Η εκπρόσωπος Ραφαέλα Μιλάνο υπογραμμίζει:«Η αρχή είναι η παρακολούθηση των σταθερών της εισόδου των μεταναστών. Και να δοθούν ειδικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν, ως προς την πρόσβαση στη διεθνή προστασία εδώ στην Ιταλία. Και τέλος είμαστε παρόντες στον μώλο κατά τη διάρκεια της άφιξης όπου συνδράμουμε με άλλες οργανώσεις που υπάρχουν εδώ στην πρώτη βοήθεια που χρειάζονται οι μετανάστες».

Η Λαμπεντούζα δέχεται το τελευταίο διάστημα μεγάλες πιέσεις μεταναστευτικών ρευμάτων, λόγω του πολέμου της Λιβύης της Συρίας, και των εξεγέρσεων στην Τυνησία. Είναι ακριβώς απέναντι και όλοι βλέπουν το μικρό νησάκι, μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, ως την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το κέντρο της πόλης το θυμίζει ένα νεκροταφείο από κουφάρια σκαφών, που είτε ναυάγησαν είτε κατασχέθηκαν.

Η Ιταλία μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία, αποτελούν τις μεγάλες κύριες χώρες της Μεσογείου, στην παράνομη μετανάστευση.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις 11 και στις 13 Απριλίου, περισσότεροι από 5.100 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία και την Πούλια.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και 450 παιδιά, 317 από τα οποία είναι ασυνόδευτα.

«Πολλά από αυτά έχουν ζήσει εμπειρίες φρικιαστικής βίας και έχουν χάσει φίλους, συγγενείς ή γονείς, ακόμα και σε πρόσφατα ναυάγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σχεδόν εκτός ελέγχου και στους δρόμους βλέπει κανείς πρωτοφανή περιστατικά βίας» ανέφερε ο Βαλέριο Μπλακς, διευθυντής της οργάνωσης.

Το όλο θέμα των μεταναστευτικών πιέσεων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές περίπου 7.000 μετανάστες και τόνισε ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές θα έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοφιλή