Τζακ Λιου: Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή. Οι κίνδυνοι δεν είναι προβλέψιμοι

Τζακ Λιου: Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή. Οι κίνδυνοι δεν είναι προβλέψιμοι

Σε τοποθέτηση - «καμπανάκι» προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit προέβη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, «απαντώντας» με αυτόν τον τρόπο, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις δηλώσεις Σόιμπλε περί «κοστολόγησης κάθε ενδεχομένου», ακόμα και ενός Grexit, από τις χρηματαγορές.

Εν όψει της συνάντησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Λιου δήλωσε ότι το μήνυμά του θα είναι το ίδιο με αυτό που έχει δώσει και σε άλλες περιπτώσεις, δηλαδή ότι η Ελλάδα πρέπει να πιάσει το τεχνικό κομμάτι, καταρτίζοντας μια λίστα των αλλαγών και των πολιτικών που πρέπει να θεσπιστούν έτσι ώστε να συνεργαστεί με τους θεσμούς και να επιτευχθεί αμοιβαία κατανόηση όσον αφορά το μονοπάτι προς τα εμπρός και να υπάρξει έξοδος από αυτό που χαρακτήρισε «κύκλο από τη μία κρίση στην άλλη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ρητορική που παρατηρήθηκε στην αρχή δεν ήταν χρήσιμη: «έστειλα μήνυμα τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους θεσμούς, όπως αποκαλούνται τώρα, ότι πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους και να ασχοληθούν με το τεχνικό κομμάτι, της επισήμανσης των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν. Προφανώς θα ήταν καλύτερο εάν η δουλειά αυτή είχε γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι μέσα στις επόμενες έξι, αλλά δεν υπάρχει χρόνος και η δουλειά πρέπει να γίνει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιου τόνισε τα εξής: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν αυτό οδηγήσει σε μια κρίση- όπως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα προκληθεί τεράστια αναταραχή και ταλαιπωρία στην Ελλάδα. Έχω πει επανειλημμένα ότι ουδείς θα έπρεπε να πιστεύει ότι όλοι οι κίνδυνοι μιας τέτοιας αλλαγής είναι προβλέψιμοι εκ των προτέρων και, ξέρετε, εάν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τώρα πολύ μικρότερος από ό,τι, ας πούμε, το 2012 και νωρίτερα, δεν θα ήταν καλό πράγμα για μια παγκόσμια οικονομία που μόλις αναρρώνει από βαθιά ύφεση να δεχτεί ένα τέτοιο είδος αβεβαιότητας.

Οπότε, πρόσθεσε, «νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση. Αλλά αυτό σημαίνει στ'αλήθεια να πιάσουμε την όχι και τόσο συναρπαστική, όχι και πολύ ρητορική δουλειά του να ασχοληθούμε με όλες τις λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, των μεταρρυθμίσεων, τον προγραμματισμό. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο προς τα εμπρός, και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μπει μπροστά και οι θεσμοί να φανούν λογικοί, συνεργαζόμενοι με την ελληνική κυβέρνηση- όσο πιο γρήγορα γίνει η δουλειά, τόσο το καλύτερο».

Επαφές Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον

Ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτός από το γεγονός ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους, πολλαπλά οφέλη προσδοκώνται και από τις επιπλέον επαφές και δραστηριότητες του υπουργού.

Στις 16.15 (τοπική ώρα), ο κ. Βαρουφάκης θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, στις 14.30, ο υπουργός Οικονομικών θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings.

Στο επίκεντρο της ενότητας στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα μετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει αύριο ο κ. Βαρουφάκης. Πέρα από τον Τζακ Λιου, στον κατάλογο των επαφών του Έλληνα υπουργού συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο ομόλογός του τής Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Δημοφιλή