Αμερικανική ενόχληση για ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Διαμαρτυρία σε Τσίπρα και Καμμένο

Αμερικανική ενόχληση για ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Διαμαρτυρία σε Τσίπρα και Καμμένο
eyrokinissi

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνοδεύεται από φωτογραφία του πλοιάρχου Ουίλιαμ Νορντίν, στρατιωτικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη τον Ιούλιο του 1988, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς εξέφρασε την ανησυχία του για την διάταξη, με βάση την οποία μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους ο Σάββας Ξηρός.

In honor of our fallen: Captain William Edward Nordeen, U.S. Navy, was serving as the Defense and Naval Attaché at the...

Posted by U.S. EMBASSY ATHENS on Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόχληση στην αμερικανική πλευρά και ανησυχία σε ξένους διπλωματικούς κύκλους έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και κυρίως οι φωτογραφικές διατάξεις που ανοίγουν τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε ανώτατο επίπεδο εκφράστηκε προς την ελληνική κυβέρνηση η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για την ψήφιση της επίμαχης διάταξης.

Η αμερικανική πρεσβεία ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Facebook τη φωτογραφία του Αμερικανού πλοιάρχου Ουίλιαμ Νορντίν, που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 1988 από τη 17 Νοέμβρη, υπενθυμίζοντας ότι ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε και γι’ αυτή τη δολοφονία, όπως επίσης και για τη δολοφονία του Αμερικανού υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Ρόναλντ Στιούαρτ.

Αντίστοιχο μήνυμα ανέβασε στο twitter και ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος μάλιστα το κοινοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Καμμένο.

Οπως αναφέρεται στο λογαριασμό της πρεσβείας, ο 51χρονος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, πλοίαρχος Νορντίν σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας δίπλα στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για την δολοφονία του, καθώς και για τη δολοφονία του αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, Ρόναλντ Στιούαρτ στην αμερικανική βάση του Ελληνικού, στις 13 Μαρτίου 1991 και για άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή οκτώ ανθρώπων.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Ξηρός καταδικάστηκε για την εκτόξευση ρουκέτας στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, για συμμετοχή σε 71 απόπειρες ανθρωποκτονίας – περιλαμβανομένος μιας επίθεσης σε λεωφορείο που μετέφερε Αμερικανούς στρατιωτικούς – για 41 εκρήξεις και 13 ληστείες και απόπειρες ληστειών.

Δημοφιλή