Το Κρεμλίνο διαψεύδει την προκαταβολή των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την προκαταβολή των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου
eurokinissi

Διαψεύδεται η συμφωνία Ρωσίας – Ελλάδας για την παροχή της χώρας μας με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

«Όχι δεν υπάρχει κάποια (συμφωνία)» ανέφερε ο Peskov στο ραδιοφωνικό σταθμό Business FM.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο Κρεμλίνο.

«Φυσικά έγινε η ερώτηση για την ενεργειακή συνεργασία. Φυσικά... συμφωνήθηκε ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν την συνεργασία στη σφαίρα της ενέργειας, όμως η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια γιατί κανένας δεν τη ζήτησε», εξήγησε ο Peskov.

Την υποτιθέμενη συμφωνία είχε δημοσιεύσει το πρωί του Σαββάτου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλούνταν Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος όμως δεν κατονομαζόταν.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα, η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων». Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι: «Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».

Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο «Ελληνικό αγωγό» κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι «εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019» και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή