Ο Βen Affleck ζήτησε από Αμερικάνικο κανάλι να κρύψει ότι οι πρόγονοι του είχαν δούλους

Ο Βen Affleck ζήτησε από Αμερικάνικο κανάλι να κρύψει ότι οι πρόγονοι του είχαν δούλους
Actor Ben Affleck attends the opening night gala world premiere of
Evan Agostini/Invision/AP
Actor Ben Affleck attends the opening night gala world premiere of

Σίγουρα όταν σκέφτεται κανείς τις διαρροές των Wikileaks, τo μυαλό του πάει σε πολιτικές συνομωσίες και σίγουρα όχι στο παρελθόν του Χολιγουντιανού σταρ Ben Affleck.

Προχτές η Wikileaks αποφάσισε να αναδημοσιεύσει το πλήρες αρχείο των χακαρισμένων email της Sony από πέρσι, δίνοντας τη δυνατότητα μάλιστα στον οποιονδήποτε να ψάξει πλήρως τα χακαρισμένα email. Hταν μια κίνηση που σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά παρά τους ισχυρισμούς του Julian Assange ότι με αυτό τον τρόπο «φαίνεται πως λειτουργεί μια διεθνής πολυεθνική εταιρία». Σιγά-σιγά όλο και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα. Μια από αυτές είναι οτι ο Ben Affleck είχε ζητήσει από τους παραγωγούς της εκπομής Finding Your Roots του καναλιού PBS να αποκρύψουν το παρελθόν ενός μακρινού πρόγονού του που είχε σκλάβους.

Η εκπομπή Finding your Roots έχει ως οικοδεσπότη τον Henry Louis Gates Jr., καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, και σκοπός της είναι να ζωντανεύει την ιστορία, μέσα από το παρελθόν διάσημων Αμερικανών. Στο mail που διέρρευσε o Henry Louis Gates Jr. μιλάει με τον CEO της Sony, Michael Lynton: «Για πρώτη φορά ένας καλεσμένος μας μας ζήτησε να αφήσουμε κάτι έξω από την ιστορία του- οτι ενας πρόγονος του ειχε σκλάβους», γράφει. Ο Lyton του απαντάει να το κάνει χωρίς να μαθευτεί. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε επόμενο mail o Henry Louis Gates Jr. λέει ότι αδυνατεί να καταλάβει την επιμονή του Affleck μιας και πολλοί απο τους ανθρώπους στους οποίους έχουν κάνει αφιέρωμα στο παρελθόν, προέρχονται από ιδιοκτήτες σκλάβων.

Τελικά το επεισόδιο προβλήθηκε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, με έντονες αναφορές στη μητέρα του Affleck, που ήταν πολιτική ακτιβίστρια στη δεκαετία του '60 για τα δικαιώματα των μαύρων. Το κανάλι και ο ιδιος ο παρουσιαστής ισχυρίστηκαν ότι απλώς χρησιμοποίησαν αυτό που νόμιζαν ότι ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς του. Δείτε πιο κάτω ένα απόσπασμα της εκπομπής.