Τα πιθανά σενάρια για το πώς θα ζούμε στην Ελλάδα αν γίνει πτώχευση εντός ευρώ

Τα πιθανά σενάρια για το πώς θα ζούμε στην Ελλάδα αν γίνει πτώχευση εντός ευρώ
A man passes the artwork
A man passes the artwork
ASSOCIATED PRESS

Τα πιθανά σενάρια για το πώς θα ζούμε αν γίνει πτώχευση εντός ευρώ, αναλύει σε άρθρο του το Βήμα της Κυριακής.

Όπως αναφέρει, αυτό θα συμβεί όταν η Ελλάδα χάσει κάποια πληρωμή στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα αν δεν πληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα μείνει στο ευρώ, χωρίς όμως χρηματοδότηση όσο δεν υπάρχει συμφωνία και νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τους πιστωτές.

Για να αντεπεξέλθει στις εσωτερικές της υποχρεώσεις, τονίζεται στο άρθρο, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό και να πληρώσει προμηθευτές, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με τίτλους αντί για μετρητό. Στην ουσία, θα δώσει έτσι μία υποσχετική, ή αλλιώς IOU, ότι στο μέλλον θα τους επιστρέψει τα χρήματα. Οι τίτλοι αυτοί θα είναι διαπραγματεύσιμοι, αλλά όχι στην ονομαστική τους αξία. Η τιμή τους θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκτιμήσεις για το αν το Δημόσιο θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ταμείο ή ένας φορέας που θα έχει ανάγκη μετρητών, θα μπορεί να πωλεί τον τίτλο ονομαστικής αξίας π.χ. 1.000 ευρώ έναντι 750 ή 600 ευρώ. Έτσι, θα δημιουργηθεί μια αγορά η οποία θα τιμολογεί και θα προεξοφλεί τα IOU.

Ένα άλλο εργαλείο για τις συναλλαγές του Δημοσίου κυρίως με επιχειρήσεις, σύμφωνα με το άρθρο, είναι τα Tax Advance Notes (TAN) ή έντοκα που συνδέονται με φορολογικές εκπτώσεις. Πρόκειται για τίτλους που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους και στη λήξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων πολλαπλάσιας αξίας. Μπορούν δηλαδή να πωληθούν προς 800 ή 850 ευρώ και στη λήξη τους ύστερα π.χ. από έξι μήνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή ΦΠΑ ή φόρους αξίας 1.000 ευρώ.

Στην ίδια λογική, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το Δημόσιο θα μπορούσε να πληρώσει με προπληρωμένες κάρτες μέρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων ή των συντάξεων. Αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος που αμείβεται με 1.200 ευρώ τον μήνα, θα παίρνει 1.000 ευρώ το μήνα σε μετρητά και 200 ευρώ σε κάρτα. Η κάρτα αυτή όμως δεν θα έχει ευρώ αλλά credit points που θα αντιστοιχούν σε 200 ευρώ. Με την κάρτα αυτή θα μπορεί να πηγαίνει στα σούπερμαρκετ και θα αγοράζει προϊόντα π.χ. 35 ευρώ δαπανώντας 35 credit points. Το σούπερμαρκετ θα μπορεί να τα εξαργυρώνει πληρώνοντας τις φορολογικές του ή άλλες υποχρεώσεις στο Δημόσιο. Στην ουσία πρόκειται λοιπόν για εικονικό χρήμα (virtual money).

Δημοφιλή