Οργή των Δήμων για τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ - Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ

Οργή των Δήμων για τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ - Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ
Menelaos Myrillas / SOOC

Στην αντεπίθεση περνούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου. Μετά τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, που εξέφρασε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) απειλεί με κινητοποιήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ την Τρίτη συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και «αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών».

Δημοφιλή