Έμεινε η σύζυγός του παράλυτη και αυτός ζητούσε 12.000 ευρώ επειδή δεν είχε πια σεξουαλική ζωή

Έμεινε η σύζυγός του παράλυτη και αυτός ζητούσε 12.000 ευρώ επειδή δεν είχε πια σεξουαλική ζωή
Eurokinissi

Την εφετειακή απόφαση που είχε επιδικαστεί σε σύζυγο γυναίκας που έμεινε παράλυτη έπειτα από τροχαίο ατύχημα, δικαιώνοντας τον για ηθική βλάβη λόγω ματαίωσης της σεξουαλικής ζωής του με το ποσό των 12.000 ευρώ, αναίρεσε ο Άρειος Πάγος.

Συγκεκριμένα, το Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε πως σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, σε περίπτωση σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, εκείνος που δικαιούται να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που άμεσα υπέστη την ηθική βλάβη, ενώ στο πόρισμα προστίθεται πως τα τρίτα πρόσωπα, που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, κατά κανόνα θεωρούνται τρίτα πρόσωπα και δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, παρά μόνο όταν «συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

Τι είχε συμβεί

Στον νομό Θράκης, τον Ιούνιο του 2005, οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου κινούνταν με κατεύθυνση την Κομοτηνή. Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του σε μια στροφή από έλλειψη προσοχής του οδηγού και προσέκρουσε με το μπροστινό μέρος, σε χωμάτινο όγκο εκτός του οδοστρώματος.

Κατά την πρόσκρουση του φορτηγού αυτοκινήτου τραυματίστηκε η συνεπιβάτις , η οποία και υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις στην αυχενική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα. Ακόμη, λόγω της εγκάρσιας διατομής του νωτιαίου μυελού η συνεπιβάτιδα υπέστη ολική παράλυση (πλήρη παραπληγία) στα κάτω άκρα και από τότε, λόγω της αναπηρίας της, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μετά την αναπηρία της γυναίκας, ο σύζυγος διεκδίκησε δικαστική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της σεξουαλικής του ζωής, με ό,τι αυτό «συνεπάγεται για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών), "ο περιορισμός" αυτός της ατομικής και οικογενειακής του ζωής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ο σύζυγος είχε διεκδικήσει δικαστικά αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία, στην οποία ήταν το αυτοκίνητο που τραυμάτισε την γυναίκα του ασφαλισμένο.

Αρχικά, το Εφετείο είχε κρίνει πως ο σύζυγος έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, καθώς από την αναπηρία της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο. Έτσι, κρίθηκε ότι ο σύζυγος δικαιούται εύλογη χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος, πάντως, αναίρεσε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας μη νόμιμη την αγωγή του συζύγου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή