Σε κίνδυνο νέο πλοίο με 300 μετανάστες στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 20 νεκροί

Σε κίνδυνο νέο πλοίο με 300 μετανάστες στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 20 νεκροί
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ένα πλοίο στη Μεσόγειο στο οποίο επιβαίνουν τουλάχιστον 300 μετανάστες.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) αναφέρει ότι τα γραφεία του στη Ρώμη έλαβαν σήμα κινδύνου από τα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο σχετικά με τρία σκάφη που χρειάζονται βοήθεια.

Όπως ανέφερε ο ΙΟΜ, το άτομο που κάλεσε ανέφερε ότι στο σκάφος του, το οποίο βυθίζεται, βρίσκονται 300 άτομα, και υπάρχουν ήδη 20 νεκροί.

Μαζί με το σκάφος που βουλιάζει, σε διεθνή ύδατα, πλέουν ακόμη τρία δουλεμπορικά.

Το νέο περιστατικό λαμβάνει χώρα περίπου 48 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λιβύης, ενώ συμβαίνει σε λιγότερο από ένα 24ωρο από τη βύθιση αλιευτικού στα ανοιχτά της Λιβύης κοντά στην Ιταλία όπου εκατοντάδες μετανάστες, κάποιοι κάνουν λόγο και για 900, έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης λίγο νωρίτερα δουλεμπορικό με περίπου 100 μετανάστες βούλιαξε στις ακτές της Ρόδου με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η χθεσινή τραγωδία είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο το απόγευμα της Δευτέρας.

Λίγο πριν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Πρόσθεσε δε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια» είπε.

«Έχουμε ανάγκη άμεσων μέτρων από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton όσο και στον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μας καθήκον να αναλάβουμε δράση από κοινού και με συνοχή, ως Ευρωπαίοι , για να εμποδίσουμε να υπάρξουν ξανά και ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μία λογική ευρωπαϊκής ευθύνης...γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, δεν υπάρχει μαγική λύση».

Δημοφιλή