Εσείς γνωρίζατε ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη;

Εσείς γνωρίζατε ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη;
VICTOR DE SCHWANBERG

Η ζάχαρη δεν είναι καλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στις 4 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ενήλικες και τα παιδιά, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να μειώσουν το μισό την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της φθοράς των δοντιών.

Μπορεί να μην βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας ή ακόμα και να αποφεύγετε να τρώτε γλυκά, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές, ακόμα και μερικές που θεωρείτε υγιεινές, οι οποίες έχουν ζάχαρη ανάμεσα στα συστατικά τους.

Μπάρες δημητριακών

Μπορεί να μοιάζουν ένα υγιεινό σνακ, ανάμεσα από τα γεύματα αλλά οι περισσότερες μπάρες δημητριακών που βρίσκονται στο εμπόριο, περιέχουν μέχρι και 15 γραμμάρια επεξεργασμένη ζάχαρη. Εάν θέλετε να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας προτιμήστε να φάτε μερικά αμύγδαλα ή καρύδια.

Dressing σαλάτας

Οι σάλτσες για τη σαλάτα μπορούν να περιέχουν μέχρι 9-10 γραμμάρια ζάχαρη, κι αυτό μόνο σε 2 κουταλιές της σούπας. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε σάλτσα που βρίσκετε στα καταστήματα. Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας, σπιτικό dressing για τη σαλάτα σας με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και λίγη μουστάρδα.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Τα επιδόρπια γιαουρτιού δεν είναι σαν το γιαούρτι και περιέχουν ζάχαρη σε διάφορες μορφές όπως σιρόπι γλυκόζης ή αμυλοσίροπο. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε κανονικό γιαούρτι με μέλι.

Αποξηραμένα κράνμπερι

Ένα τέταρτο της κούπας αποξηραμένα κράνμπερι (κυρίως όσα δεν είναι βιολογικά) περιέχουν 29 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή αντίστοιχα με αυτά που περιέχει μία σοκολάτα. Αντίθετα, μία κούπα από φρέσκα κράνμπερι έχει μόλις 4 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

Χυμοί

Μπορεί να αγοράζετε χυμούς και να θεωρείτε ότι πίνετε κάτι φυσικό που κάνει καλό στον οργανισμό σας, αλλά οι περισσότεροι χυμοί του εμπορίου περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Πριν αγοράσετε έναν χυμό, φροντίστε να κοιτάξετε την ετικέτα με τα συστατικά ή, ακόμα καλύτερα, στύψτε μόνοι σας έναν φρέσκο φυσικό χυμό.

Λευκό κρασί

Εάν είστε λάτρεις του κρασιού και συνηθίζετε να το απολαμβάνετε με κάθε σας γεύμα, διαλέξτε προσεκτικά τον τύπο του κρασιού που θα πιείτε. Τα ξηρά κρασιά έχουν λιγότερη ζάχαρη με 1,5 γραμμάριο σε κάθε ποτήρι, σε αντίθεση με τα πιο γλυκά κρασιά που έχουν 6 γραμμάρια ανά ποτήρι.

Κομπόστες

Οι περισσότερες κομπόστες περιέχουν μέχρι και 30 γραμμάρια ζάχαρη, οπότε προτιμήστε να φάτε τα φρούτα εποχής που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.