Ανοδική η πορεία της Airbnb στην Ελλάδα. Μοναδικό «αγκάθι» παραμένει η διευθέτηση της φορολογίας

Ανοδική η πορεία της Airbnb στην Ελλάδα. Μοναδικό «αγκάθι» παραμένει η διευθέτηση της φορολογίας
airbnb

Η Airbnb προσκάλεσε την Τετάρτη 22 Απριλίου, στο Tin Pan Alley, στο Θησείο, δημοσιογράφους προκειμένου να παρουσιάσουν την έρευνα που έκανε η εταιρεία σχετικά με τη συνεισφορά της στην τοπική οικονομία της Αθήνας και τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει και η HuffPost Greece ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τα στοιχεία.

Αρχικά, τον λόγο πήρε η Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη του Public Policy της Airbnb, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Γκενάκος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάσε τα στοιχεία της έρευνας. Από την παρουσίαση της έρευνας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Patrick Robinson, επικεφαλής του Public Policy της Airbnb σε EMEA και Καναδά, ο οποίος τόνισε τις καλές προθέσεις τις εταιρείας να συζητήσει με την πολιτεία σχετικά με την αποτροπή των φορολογικών παραβάσεων.

Η Airbnb αποτελεί ένα μέρος της διαμοιρασμένης οικονομίας, ενός κινήματος που δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε νέες οικονομικές ευκαιρίες, προωθώντας την επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντας την κοινότητα και προστατεύοντας τους πόρους που ήδη υπάρχουν. Μέσα από την υπηρεσία της Airbnb, οι κάτοικοι μπορούν να διαθέσουν την ιδιοκτησία τους σε τουρίστες και επισκέπτες που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν.

O Χρήστος Γκενάκος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από τον Αύγουστο του 2008 που ξεκίνησε τη λειτουργία της και το 2009 που η υπηρεσία ήρθε στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι τουρίστες τη χρησιμοποιούν προκειμένου να βρουν κατάλυμα στα ταξίδια τους και ιδιοκτήτες σπιτιών για να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα.

Σύμφωνα με την έρευνα που εξέτασε την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο 2014, η κοινότητα της Airbnb στην Αθήνα, συνεισέφερε συνολικά στην εθνική οικονομία €69εκ. μέσα σε ένα χρόνο και υποστήριξε περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει ότι:

  • Το 68% των οικοδεσποτών που νοικιάζουν το σπίτι τους δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους.
  • Το 73% των οικοδεσποτών της Airbnb δεν απασχολείται σε τυπικές θέσεις εργασίας, με το 28% να δηλώνουν ότι με το εισόδημα από τη φιλοξενία μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά ενώ απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Οι ιδιοκτησίες Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκονται εκτός των περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο. Σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών (47%) ξοδεύονται στις γειτονιές στις οποίες διαμένουν.
  • H Airbnb προσελκύει νέους επισκέπτες στην Αθήνα. To 71% των επισκεπτών επισκέφτηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 67% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα λόγω της εμπειρίας τους με την Airbnb.
  • Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους €551. Το 26% δήλωσε ότι δεν θα επισκεπτόταν ή δεν θα έμενε τόσο πολύ στην Αθήνα χωρίς την Airbnb. Το 91% των επισκεπτών θα συνιστούσαν το Airbnb κατάλυμα, στο οποίο διέμειναν στην Αθήνα, σε φίλους και στην οικογένειά τους.

Όσον αφορά το θέμα που έχει τεθεί σχετικά με την φορολογία και τον τρόπο που θα έπρεπε να φορολογούνται όσοι διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στην Airbnb, ο κύριος Patrick Robinson ρωτήθηκε και απάντησε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προς το παρόν το κομμάτι της φορολογίας αποτελεί «γκρίζα ζώνη», αφού οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν προσφέρουν τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες. Παρ' ολ' αυτά, γίνονται συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Η βασική πρόταση της Airbnb, αναφορικά με το θέμα της φορολογίας είναι να συλλέγουν οι ίδιοι τον φόρο και η απόδοσή του να γίνεται απευθείας μέσα από την πλατφόρμα τους, κάτι που έχει γίνει ήδη και σε άλλες χώρες. Ο κύριος Robinson τονίσει ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν απλοί νόμοι που κάθε πολίτης μπορεί να τους ακολουθήσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγγλίας, όπου επιτρέπει σε κάποιον να νοικιάσει το σπίτι του μέσω της Airbnb για 90 μέρες τον χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να περάσει καμία γραφειοκρατική διαδικασία και μπορεί να έχει 5.000 ευρώ εισόδημα ετησίως από αυτή τη δραστηριότητα χωρίς να πληρώνει φόρο.

Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον Χρήστο Γκενάκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.