Ο Στάθης Λιβαθινός είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
eurokinissi

Ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διορίστηκε ο Στάθης Λιβαθινός, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση (Τετάρτη 22 Απριλίου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Στάθης Λιβαθινός θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του και το Εθνικό Θέατρο είναι ένας χώρος γνώριμος για τον ίδιο αφού η θητεία του ως υπεύθυνου της Πειραματικής Σκηνής, από το 2001 ως το 2007, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη και αναγνωρισμένη τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.

Στο ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, αναγράφεται πως ο Στάθης Λιβαθινός αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής «για το υπόλοιπο της θητείας» δηλαδή μέχρι και τον Μάιο του 2016. Αναγράφεται επίσης πως επιλέχθηκε για τη θέση καθώς «έχει τα απαιτούμενα από το νόμο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».

Aυτή είναι η δήλωση του:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Νίκος Ξυδάκης,μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας.Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και το ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου.Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ αυτό.Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιεςυπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου.Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ αυτό ότι καλύτερο μπορώ. Νοιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί μου θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως ηθοποιός µε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη την περίοδο 1981-1983, ενώ από το 1984 έως το 1990 σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Για τη διπλωματική παράστασή του «Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν στο Θέατρο Μαγιακόφσκι» (1990) βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας. Ως ηθοποιός έπαιξε την περίοδο 1991-1997 στα θέατρα Αµόρε, Εξαρχείων και Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί µε το Βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, καθώς και με το Βραβείο Φώτος Πολίτης για τις σκηνοθετικές δουλειές του (2001-2003). Έχει διδάξει σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999) και υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Μεταξύ 2001 και 2007 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Δημοφιλή