Politico: Wall Street και υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «τρέμουν» ένα Grexit

Politico: Wall Street και υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «τρέμουν» ένα Grexit
(Photo by Spencer Platt/Getty Images)
(Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Spencer Platt via Getty Images

«Wall Street: Ο Τσίπρας είναι μπελάς» και «Εντείνονται οι φόβοι ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος δημοσιεύματος της διαδικτυακής πύλης Politico. Και αναφέρεται σε προειδοποιήσεις που απευθύνουν κορυφαία στελέχη της Wall Street και ανώτεροι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον προς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να αποτρέψουν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο αυτής από την Ευρωζώνη, φοβούμενοι την αντίδραση των αγορών σε μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.

Η αβεβαιότητα σχετικά με της συνέπειες ενός Grexit

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η στάση αυτή της Wall Street υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με της συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου, καθώς η αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ ταλαντεύεται, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνει και η Μέση Ανατολή βρίσκεται κοντά σε πλήρη κρίση. Ένα επιπλέον πρόβλημα εξαιτίας της Ελλάδας στην εξίσωση αποτελεί ως εκ τούτου απευκταίο σενάριο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές, ανησυχεί επίσης τα υψηλότερα κλιμάκια των ΗΠΑ. Αναφέρεται ακόμη ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης πιέζουν δημοσίως και ιδιωτικώς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και η προθεσμία αυτή φαίνεται τώρα ότι δε θα τηρηθεί.

Ανώτερος αξιωματούχος από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε προς την Politico ότι αναμένει πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να θέσει θεωρητικά να επιτρέψει και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ευρώ, τη βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την αστάθεια των αγορών επί μακρόν. «Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το επενδυτικό κλίμα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει την οικονομία των ΗΠΑ. Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι βέβαιο, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και παραμένει αρκετά πιθανό ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ο αντίκτυπος θα είναι σχετικά μικρός. Όμως, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή ότι μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί, σημείωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Φόβοι και πιέσεις

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι στελέχη της Wall Street εκφράζουν φόβους για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, καθώς στην περίπτωση αυτή, όσα κράτη θεωρούνται ευάλωτα σε πτώχευση λόγω υψηλού δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να πληγούν. Οι φόβοι για έναν τέτοιο φαύλο κύκλο δημιουργούν σκεπτικισμό στη Wall Street σχετικά με το επιχείρημα που προβάλλεται συχνά ότι οι αγορές είναι πλέον προετοιμασμένες για μια ελληνική έξοδο και ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι προτιμότερη από την τρέχουσα κατάσταση.

Το δημοσίευμα καταλήγει, ωστόσο, επισημαίνοντας ότι η ευρέως διαδεδομένη άποψη -στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street- είναι ότι ενώ η Ευρώπη έχει πράγματι καλύτερες άμυνες και έχει μειώσει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, η άγνωστη αντίδραση των αγορών σε ένα Grexit είναι δυνητικά πολύ χειρότερο σενάριο από τους ενοχλητικά οικείους και όλο και περισσότερο κουραστικούς γύρους των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή