10 events για τα 10 χρόνια του Comicdom Con Athens

10 events για τα 10 χρόνια του Comicdom Con Athens
Comicdom Con

Το 2004, μια ομάδα ανθρώπων με πραγματική αγάπη για τα comics ίδρυσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Comicdom Press, για την προώθηση και τη διάδοση της -αρκετά παραμελημένης στην Ελλάδα- 9ης Τέχνης. Το 2006, σε συνεργασία με το Media lab του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσω και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, η Comicdom Press διοργάνωσε το πρώτο Comicdom Con Athens, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο ελληνικό -και όχι μόνο- κόμικ, τους παλιούς και νέους δημιουργούς του και όλα όσα έχουν σχέση με αυτό.

Φέτος το Comicdom Con κλείνει τα 10 του χρόνια και από τις 24 έως τις 26 Μαΐου η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ που άλλαξε τα δεδομένα στην εγχώρια σκηνή, καθώς και τη σχέση των Ελλήνων με τα comics, καλεί το κοινό σε ένα τριήμερο, επετειακό εορτασμό στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Με πλουσιότερο πρόγραμμα από κάθε άλλη φορά, πληθώρα επίσημων προσκεκλημένων, εκθέσεις, προβολές, workshops, ανοιχτές συζητήσεις, bazaar αλλά και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά, το φετινό Comicdom Con υπόσχεται ένα απολαυστικό τριήμερο στη καρδιά της πόλης. Και όλα αυτά, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, όπως πάντα.

Για να μη χαθείτε μέσα στα δεκάδες events που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του επετειακού τριημέρου του φεστιβάλ, κάναμε μια ενδεικτική επιλογή που έχει κάτι για κάθε γούστο.

Star Wars – Γίνε Κυρίαρχος της Δύναμης (Κυριακή 12:30 - 13:00, Φουαγιέ)

Πριν την προβολή της ταινίας animation «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ – ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ: Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», δείτε 10 κλιπάκια με αποσπάσματα από τις κλασσικές ταινίες, που παρουσιάζουν τους αγαπημένους μας χαρακτήρες.

Great American Comics: Highlights From The Cartoon Art Museum Collection (Όλες τις μέρες, Γκαλερί)

Το Comicdom Con Athens συνεργάζεται με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο, για να παρουσιάσει στους επισκέπτες του φεστιβάλ μια έκθεση αφιερωμένη στα κορυφαία αμερικανικά comics, από τις αρχές του 20ου Aιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Η έκθεση «Great American Comics» περιλαμβάνει πρωτότυπες σελίδες και ανατυπώσεις έργων από ορισμένους απ’ τους σημαντικότερους και πλέον επιδραστικούς δημιουργούς, όπως οι Milton Caniff, Mort Walker, Jules Feiffer, Dan DeCarlo, Patrick McDonnell, Jimmy Swinnerton, Mike Mignola, Sergio Aragones, Hank Ketcham κ.α.

Ατομική Έκθεση Ηλία Κυριαζή (Όλες τις μέρες, 3ος Όροφος)

Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την επίσημη αφίσα του Comicdom Con Athens 2015, επιλέγει και παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά έργα του. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν σελίδες από γνωστές δουλειές του Ηλία, όπως οι νέες ιστορίες από την επετειακή έκδοση του αγαπημένου ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, καθώς και το SECRET IDENTITIES, όπου συνεργάζεται με τους συγγραφείς Jay Faerber και Brian Joines.

Αναζητώντας Τη «Βίβλο» Του Crowdfunding (Παρασκευή, 15:30 - 17:00, Θέατρο)

Το crowdfunding (ή αλλιώς συμμετοχική χρηματοδότηση) έχει αποδειχτεί σωτήριο εργαλείο, για δημιουργούς ή εκδοτικές που αναζητούν τρόπο να καλύψουν τα δημιουργικά και εκτυπωτικά έξοδα μιας έκδοσης. Τρεις Έλληνες δημιουργοί που τόλμησαν να απευθυνθούν στη «βοήθεια του κοινού» και είδαν τα έργα τους να γίνονται πραγματικότητα χάρη σε αυτή, μοιράζονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι λειτουργεί στο πλαίσιο μιας καμπάνιας, και τι είναι καλό να αποφεύγεται.

Masterclass: Σπύρος Ορνεράκης (Παρασκευή, 17:30 - 19:00, Θέατρο)

Ο Σπύρος Ορνεράκης, ιδρυτής του ομώνυμου Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών, έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πολύπλευρος καλλιτέχνης, έχει διακριθεί ως πολιτικός γελοιογράφος (σε όλες σχεδόν τις πολιτικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας), ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ως δημιουργός και ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες. Παράλληλα, έχει εικονογραφήσει δεκάδες παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και εκδόσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αυτή τη γνώση και την εμπειρία του, θα μεταφέρει ο βετεράνος Σπύρος Ορνεράκης, σε ένα και μοναδικό masterclass, με ελεύθερη είσοδο, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη μέθοδο και τις τεχνικές του καλλιτέχνη, μέσω της live δημιουργίας.

Από Το Λογοτέχνημα Στο Graphic Novel: Μεταφορές Και Προκλήσεις (Κυριακή, 14:00 - 15:00, Seminar Room, 6ος όροφος)

Όταν ένα λογοτέχνημα μεταφέρεται σε graphic novel, υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία, ή μήπως κάθε έργο έχει τις δικές του, μοναδικές απαιτήσεις; Γιατί οι επιλογές των δημιουργών είναι τόσο συχνά οι μη αναμενόμενες για το κοινό;

Αυτά, καθώς και άλλα ερωτήματα, θα απαντηθούν, σε μια συζήτηση που έχει ως στόχο να αποκαλύψει τις προσεγγίσεις και να αναδείξει τις κρίσιμες αποφάσεις πίσω από τη δημιουργική διαδικασία της μεταφοράς λογοτεχνικών έργων σε comics.

Comics, Ελευθερία Έκφρασης Και Λογοκρισία (Σάββατο, 16:15 - 18:00, Θέατρο)

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και για τους κάθε είδους περιορισμούς της. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα comics και οι δημιουργοί τους έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Από τις προκλητικές εμφανίσεις υπερηρωίδων μέχρι τα σκίτσα του CHARLIE HEBDO, και από τα horror comics της EC μέχρι τις σύγχρονες πολιτικές γελοιογραφίες, η κοινή γνώμη διχάζεται για το τι ξεπερνά τα όρια, τι προσβάλλει τον αναγνώστη και που ξεκινά η λογοκρισία. Μια ανοιχτή συζήτηση, με αφετηρία τα πρόσφατα φριχτά γεγονότα στο Παρίσι, για το πώς δοκιμάζονται τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στον κόσμο των comics.

Comic Jam! (Κυριακή, 15:00 - 17:00, Φουαγιέ)

Γεμίστε τα panels και τα μπαλονάκια δημιουργώντας το δικό σας comic, παρέα με τον εικονογράφο Δημήτρη Κάσδαγλη και με την πολύτιμη βοήθεια της παραμυθούς Βασιλείας Βαξεβάνη. Ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, που καθιέρωσε ο Ούγγρος δημιουργός comics Zoltán Fritz (καλεσμένος του Comicdom Con Athens 2014), το οποίο μετρά περισσότερα από 10 χρόνια ζωής και έχει ταξιδέψει σε φεστιβάλ comics ανά τον κόσμο.

Προσεγγίζοντας Τον Αυτισμό Μέσα Από Τα Comics (Σάββατο, 17:45 - 19:15, Seminar Room, 6ος όροφος)

Ο Miguel Gallardo συνομιλεί με γονείς και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για το πώς τα comics μπορούν να γίνουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα αυτισμού. Κατά τη διάρκεια του πάνελ, θα προβληθούν και τα μικρού μήκους animation Maria’s Journey και Ακαδημία Των Ειδικών. Συμμετέχουν:

Miguel Gallardo – δημιουργός comics

Πολυξένη Κουραστή – Ψυχολόγος, MSc Developmental Psychology

Άγγελος Κουτουμάνος – Κοινωνικός λειτουργός NOESI.gr

Μαρία Σαριδάκη – Eρευνήτρια του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

She Makes Comics (Παρασκευή, 19:30 - 20:45, Θέατρο)

Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τη συναρπαστική ιστορία των γυναικών στη βιομηχανία των comics. Παρά την επικρατούσα άποψη ότι η 9η Τέχνη είναι μια καθαρά αντρική υπόθεση, οι γυναίκες έγραφαν, σχεδίαζαν και διάβαζαν comics από τις απαρχές του Μέσου, στα τέλη του 19ου Αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες γυναίκες που ασχολούνται με τα comics, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία και παραγωγή τους και εμπλουτίζοντας την κουλτούρα τους.

Comicdom Con Athens 2015

24-26 Απριλίου

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Μασσαλίας 22, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημοφιλή