Η σιγή ασυρμάτου Τσίπρα – Μέρκελ και η «αυτανάφλεξη» Λαφαζάνη

Η σιγή ασυρμάτου Τσίπρα – Μέρκελ και η «αυτανάφλεξη» Λαφαζάνη
Eurokinissi

Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «πυροβολούσε» στην Αθήνα την συμφωνία που ακόμη δεν έχει υπάρξει! Η εικόνα είναι σουρεαλιστική, αλλά ίσως και να έρχεται από το μέλλον…

Μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, με Ολάντ και με Γιούνκερ το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει μία ενδιάμεση συμφωνία εντός του Απριλίου (κάτι που προέβλεπε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου), την διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τέλη του μηνός (κάτι που ζήτησε η ελληνική πλευρά και η γερμανική δεν το απέρριψε) και την εκταμίευση της δόσης ή (το πιθανότερο) μέρους της δόσης τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, με οριακή ημερομηνία την 11η Μαΐου.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της ενδεχόμενης συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, καθώς αποφασίσθηκε να τηρηθεί μυστικότητα. Είναι δεδομένο ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική οπτική στα πράγματα, επομένως έχουμε οριακές συμπτώσεις σε κάποια σημεία τομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Γερμανία συμπίπτουν ως προς το μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και για την επόμενη χρονιά, που σημαίνει ότι «απελευθερώνονται» 3 – 4 δις ευρώ για την πραγματική οικονομία και για να μην μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Για το 2014 το πλεόνασμα θα είναι γύρω στο 1,5%.

Το «αντάλλαγμα» είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή, όπως πρότεινε η ελληνική πλευρά. Το ίδιο θα γίνει και με την ΕΛΣΤΑΤ που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία. Δηλαδή δομές που ελέγχουν και «κοντρολάρουν» την οικονομία αποκτούν μικρότερη εξάρτηση από την κυβέρνηση…

Σύμπτωση απόψεων, αλλά όχι ταύτιση, υπήρξε πια και για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου έως τώρα είχαμε «διαφορά φιλοσοφίας». Η Αθήνα ήθελε τα έσοδα να πηγαίνουν για την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό σύστημα όπως και να υπάρχει υψηλή συμμετοχή του Δημοσίου στις εταιρείες που θα αξιοποιούν την δημόσια περιουσία. Οι δανειστές ήθελαν πώληση της δημόσιας περιουσίας και τα έσοδα να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Το σημείο σύμπτωσης δεν έγινε γνωστό, όμως πολλοί αναμένουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων…

Αυτή είναι η καλή πλευρά των διαπραγματεύσεων. Στην «σκοτεινή» πλευρά είναι οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό, εργασιακό και ΦΠΑ, που παραμένουν.

Ωστόσο στην Αθήνα στην αίθουσα της Βουλής που συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εντύπωση ο εκνευρισμός του Π. Λαφαζάνη. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η λειτουργία της ΚΟ, όταν ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ζήτησε τον λόγο. Η παρέμβασή του ήταν σύντομη, όμως η φωνή του ακούσθηκε έξω από την αίθουσα. «Συζητάμε λειτουργικά θέματα ενώ υπάρχουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα», είπε και προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα έχει και αρνητικά στοιχεία. Υπογραμμίζεται πως ο Π. Λαφαζάνης ποτέ δεν είπε ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία, όμως ανέβασε τους τόνους και η έντασή του ήταν μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ουσιαστικά σηματοδότησε την λήξη του «μήνα του μέλιτος» στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε όλα άρχισαν με την δήλωση του Μανώλη Γλέζου. Ακολούθησαν την επόμενη ημέρα η αντίδραση Λαφαζάνη και αρκετών άλλων βουλευτών στην επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η «ψυχρή» υποδοχή στην ΚΟ της τελικής πρότασης για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Δημοφιλή