Think Tank: Mια δεξαμενή μούστου έγινε η πρώτη ανταλλακτική δημόσια βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Think Tank: Mια δεξαμενή μούστου έγινε η πρώτη ανταλλακτική δημόσια βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Η μικρή βιβλιοθήκη με το έξυπνο design που βρίσκεται στο λιμάνι, είναι η αρχή ενός νέου αστικού κώδικα, τον οποίο φτιάχνουν με μεράκι τα παιδιά της Thessaloniki Next2U. Ας μάθουμε περισσότερα για το ποιοί είναι και τι σχεδιάζουν….

«Η ιδέα της βιβλιοθήκης βασίζεται στο επιτυχημένο παράδειγμα του Little Free Library που έγινε το 2012 στην Νέα Υόρκη. Το project είναι open source design που σημαίνει ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο stereotank μας έχει παραχωρήσει τα σχέδια και γίνεται σε συνεργασία μαζί τους. Βλέπουμε τον δημόσιο χώρο ως προέκταση του σπιτιού μας, έτσι και τα βιβλία θέλουμε να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσο περισσότερα άτομα γίνεται, χωρίς να στοιβάζονται σκονισμένα στα ράφια. Η βιβλιοθήκη μας, θέλουμε να αποτελέσει ένα απρόσμενο αστικό πείραμα, κάτι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, να προκαλεί τους περαστικούς να σταματήσουν και να την ανακαλύψουν. Πρόκειται για μια ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή η οποία δημιουργεί έναν οικείο χώρο για τους αναγνώστες. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη, μια λειτουργική και προσβάσιμη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη, όπου οι χρήστες θα μπορούν ελεύθερα να δανειστούν και να ανταλλάξουν βιβλία. Οι αντιδράσεις από τους επισκέπτες είναι εξαιρετικές, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς βλέπουμε πολύ κόσμο, και κυρίως νέους, να επισκέπτονται την βιβλιοθήκη και να ανταλλάσσουν βιβλία. Το δημιουργικό κομμάτι των βιβλιοθηκών, επιμελήθηκε το γραφείο οπτικής επικοινωνίας Elmo+Savvidis, από την Γερμανία- είναι φίλοι μας και μας βοήθησαν αφιλοκερδώς

«Από το Σεπτέμβριο του 2014 αποτελούμε μία νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών. Μέχρι τότε και για 2,5 περίπου χρόνια, λειτουργούσαμε ως εθελοντική ομάδα. Το πεδίο δράσης μας ορίζεται ως αστικός ακτιβισμός που περιέχει ένα έντονο στοιχείο πολιτισμού. Μέσα από τις δράσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, είτε μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είτε μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να επέμβουμε εισάγοντας το στοιχείο του πολιτισμού και παροτρύνοντας τους συμπολίτες μας, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη να συμμετέχουν ενεργά».

Στην ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ. είμαστε συνολικά 12 άτομα, ωστόσο έχουμε μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών-ενεργών πολιτών που φτάνει μέχρι τα 50 άτομα, οι οποίοι συμμετέχουν και υποστηρίζουν τις εκάστοτε δράσεις μας. Η ομάδα μας παρουσιάζει μια ποικιλομορφία στην δομή της, υπάρχουν άτομα με διαφορετικές ειδικότητες, όπως οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί αλλά και διαφόρων ηλικιών από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους. Στην παρούσα φάση είμαστε όλοι εθελοντές.

Η πιο σημαντική μας δράση ως σήμερα; Το «Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη». Στόχοι της ήταν η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη.

  • Η δημιουργία ενός Κώδικα Αστικής Συμπεριφοράς με "οδηγίες σωστής συμπεριφοράς" για τους συμπολίτες μας, και το μοίρασμά του σε πολυκατοικίες και δημόσιους χώρους
  • Η δημιουργία ραδιοφωνικών spots με μηνύματα αντίστοιχα του Αστικού Κώδικα
  • Η παραχώρηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης 36 στάσεων του ΟΑΣΘ. Στα πλαίσια αυτού του άξονα καθαρίστηκαν και αναμορφώθηκαν οι στάσεις, με σκοπό να αναρτηθούν αφίσες με τον Κώδικα Αστικής Συμπεριφοράς καθώς και τη διαφήμιση μιας επιχείρησης- χορηγού για 6 μήνες. Οι χορηγοί σε αντάλλαγμα για την 6μηνη διαφήμιση έδωσαν συνολικά στην ομάδα προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 36.000,00€. Αυτά μοιράστηκαν στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και σε 7 διαφορετικά ιδρύματα της πόλης (Άγιος Μάρκος, Άγιος Παντελεήμονας, Αμυμώνη Θεσσαλονίκης, Μέγας Αλέξανδρος, Παπάφειο, Φιλοζωική Πυλαίας "Η αγάπη", Χαμόγελο του Παιδιού)

Τα τελευταία χρόνια η καθημερινότητα στην πόλη έχει επιβαρυνθεί αρκετά, η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη από τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο παρκάροντας πάνω στις διαβάσεις και στα πεζοδρόμια είναι κάτι που μας ενοχλεί αρκετά. Επιπλέον, καθώς οι περισσότεροι από εμάς είμαστε και φανατικοί ποδηλάτες, η μη ύπαρξη λοιπόν ενός ασφαλούς και επαρκούς δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, μας ενοχλεί στην καθημερινότητα μας. Αλλά μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής μια ηλιόλουστη μέρα, είναι κάτι που απολαμβάνουμε όπως και όλοι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης.

Στόχος της ομάδας μας είναι η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου ανταλλακτικών βιβλιοθηκών, κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επαφών με άλλους δήμους και πόλεις προκειμένου να βρει ανάδοχους “γονείς” βιβλιοθηκών. Το όνειρό μας είναι να δούμε τις βιβλιοθήκες μας αυτές να εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα ξέρουμε πως δίνουμε καθημερινά την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη γνώση καθώς και στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Άλλωστε τα βιβλία που για εμάς είναι πλέον “άχρηστα” για κάποιον άλλο δεν μπορεί παρά να είναι “πολύτιμα”. Έχουμε τις “κεραίες” μας τεντωμένες για να αφουγκραστούμε τον παλμό των επόμενων δράσεών μας. Μένει να τον νιώσουμε και είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε την επόμενη εξτρεμιστική μας παρέμβαση στην πόλη. Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα σας εκπλήξουμε!.

Δημοφιλή