Reuters: Απολύτως απομονωμένος ο Βαρουφάκης στο Eurogroup. Οι υπουργοί έτρωγαν και εκείνος περιπλανιόταν μόνος στο ξενοδοχείο

Reuters: Απολύτως απομονωμένος ο Βαρουφάκης στο Eurogroup
(Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Ανταπόκριση του Reuters από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου διεξήχθη το Eurogroup, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις μοναχικές βόλτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πλήρη απομόνωση που βίωσε από τους συναδέλφους του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ενώ τα λεωφορεία μετέφεραν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, στη Ρίγα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο, αποφεύγοντας βοηθούς ή οποιαδήποτε μέτρο ασφαλείας.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία. Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι εντελώς απομονωμένος» αναφέρει στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται και προσθέτει για το δείπνο όπου οι υπουργοί απόλαυσαν τοπικά θαλασινά εδέσματα με σολομό και λαβράκι υπό τους ήχους χορωδίας: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Reuters, το βαρύ κλίμα ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν ενδεικτικό ακόμη και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς στο πρωινό πριν ξεκινήσει το Eurogroup, Βαρουφάκης και Ντράγκι απέφυγαν την οπτική επαφή μεταξύ τους, την ώρα που σερβιρίζονταν τα πιάτα τους από τον μπουφέ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επαναλαμβάνει ότι ορισμένες χώρες είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν ως αποτυχία της Ελλάδας για συμβιβασμό, που ένας υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Αναφέρουν: «Η σκλήρυνση της διάθεσης προς τον Βαρουφάκη θέτει σε κίνδυνο να εμβαθύνει το χάσμα που πρέπει να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μετά από τρεις μήνες μακρών και μη καρποφόρων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης τον προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει καμία βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου. Μερικές από τις χώρες είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν με την Ελλάδα να αποτυγχάνει να συμβιβαστεί, που ένας από τους υπουργούς είπε ότι ίσως τώρα έχει φτάσει η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Βαρουφάκης: Δεν εκπλήσσομαι

Μια ένδειξη της παγωμάρας ήταν και όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ μιλούσε στους δημοσιογράφους αναφερόταν στον Γιάνη Βαρουφάκη ως ο «Έλληνας συνάδελφος», αν και στις συναντήσεις τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα.

«Δεν εκπλήσσομαι», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους. «Όταν πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων η στάση σκληραίνει» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, αρνούμενος ότι τον προσέβαλλαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, στη Ρίγα. «Όλα αυτά είναι ψευδή», είπε.

Δεν αντέχουν τις διαλέξεις

«Οι υπουργοί του Eurogroup δεν θέλουν κάθε φορά που του μιλούν να τους δίνει μια μικρή διάλεξη», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Και για αυτό, όταν άρχισε να μιλάει στο Eurogroup ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ τον διέκοψε και του είπε: «Γιάννη δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».

Δημοφιλή