«Έφυγε» η 25χρονη Βιλιάνα από τα Χανιά- Θύμα καρκίνου και γραφειοκρατίας

«Έφυγε» η 25χρονη Βιλιάνα από τα Χανιά- Θύμα καρκίνου και γραφειοκρατίας
A reading
A reading
ASSOCIATED PRESS

Έχασε τη μάχη με την ζωή η 25χρονη Βιλιάνα από τα Χανιά, που εκτός από την σπάνια μορφή γονιδιακής μετάλλαξης από την οποία έπασχε, είχε δυστυχώς να αντιμετωπίσει και την αναλγησία της ελληνικής γραφειοκρατίας, όσο και την ασυνειδησία ενός γιατρού.

Η υπόθεση της κοπέλας έγινε πανελλαδικώς γνωστή και προκάλεσε ευρύτατα συγκίνηση και οργή λίγες μέρες πριν, όταν γνωστοποιήθηκε πως η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ Χανίων αρνήθηκε να πιστοποιήσει την αναπηρία της, λόγω του ότι δεν πήγε η κοπέλα στο παράρτημα του Ιδρύματος.

Αυτό που δεν φαινόταν να λαμβάνει υπόψιν το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ήταν πως η κοπέλα βρισκόταν σε κώμα το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόμενη από τον Φεβρουάριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να παραστεί στην Επιτροπή.

Μάλιστα, όταν η αρμόδια επιτροπή δέχθηκε τους γονείς της τελικά στο ΙΚΑ Χανίων, ο γιατρός από την Αθήνα δεν δέχθηκε καν να δει τον πατέρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν είναι το παιδί εδώ, τότε δεν είμαι ούτε εγώ εδώ».

Ως αποτέλεσμα της μη πιστοποίησης της αναπηρίας, η 25χρονη καρκινοπαθής, που μάλιστα είχε παρουσιάσει υποτροπή στο μυελοβλάστωμα του εγκεφάλου και της είχε αφαιρεθεί δεύτερος όγκος, μετά την πρώτη επέμβαση το 2008, είχε μείνει δίχως ασφαλιστική κάλυψη, καθώς είχε κλείσει τα 25 χρόνια και δεν μπορούσε πια να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ του πατέρα της.

Σημειώνεται πως, προς αποφυγή της εξέλιξης αυτής, ο πατέρας της κοπέλας είχε εκ των προτέρων ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκ νέου πιστοποίηση της καρκινοπαθούς κόρης του, προκειμένου να μην μείνει ακάλυπτη.

Φαίνεται, όμως, πως η οικογένεια στάθηκε διπλά άτυχη και πέρα από την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος υγείας, της έμελλε να αντιμετωπίσει και όλη την παθογένεια της κρατικής γραφειοκρατίας.

Με την δημοσιοποίηση της ιστορίας της κοπέλας, ο διοικητής του ΙΚΑ Χανίων ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους του Ιδρύματος, ανακοινώνοντας πως έχει κινηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων και κατά του ασυνείδητου γιατρού.

Την διπλή «μάχη» που αναγκάστηκε να δώσει η άτυχη Βιλιάνα, αναμένεται να συνεχίσει να δίνει πλέον η υπόλοιπη οικογένεια, καθώς τόσο η μητέρα όσο και τα δύο μικρότερα αδέλφια της πάσχουν από τη νόσο.

Δημοφιλή