Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ μέχρι να βρεθεί λύση

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ μέχρι να βρεθεί λύση
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

Μετά το ασφυκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις και τις εικόνες ρήξης που παρουσιάζεται από τον διεθνή Τύπο για τις σχέσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Κυριακής είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο του Eurogroup. Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε ότι οι δύο ηγέτες θα διατηρήσουν μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Επίσης ξεκινά άμεσα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Brussels Group, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με στόχο να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση. Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες με τους δανειστές ξαναρχίζουν την Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει δια ζώσης την Τετάρτη.

Επ' αυτού συνομίλησαν σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση αγγίζει πλέον τα ασφυκτικά πλαίσια, δεδομένου ότι τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Δραγασάκης: Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», άφηνε ανοικτό ενδεχόμενο της λήψης μέτρων.

Το πρόβλημα ρευστότητας «είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης.

«Αν αυτό συμβεί» συμπλήρωσε «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης».

Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου υπό τον Τσίπρα

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στενούς του συνεργάτες. Στόχος να αποτιμηθούν τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και το ECOFIN την Παρασκευή και το Σάββατο και να οριστεί η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Στο Eurogroup της Παρασκευής, που το κλίμα για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν, οι ευρωπαίοι εταίροι κατέστησαν σαφές πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν χρήματα χωρίς ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Και μπορεί με κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του ECOFIN στη Ρίγα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να δηλώνουν ότι δεν υφίσταται άλλο σχέδιο πέραν αυτού της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ (χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...»), ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που μέσα στο Σαββατοκύριακο έκαναν αντιφατικές δηλώσεις και άφηναν υπαινιγμούς περί «Σχεδίου Β'» σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης.

Δημοφιλή