Δεν δέχεται το βραχιολάκι ο Σάββας Ξηρός. «Στροφή» της κυβέρνησης μετά την οργή των ΗΠΑ και φόβοι για νέο κύκλο έντασης

Δεν δέχεται το βραχιολάκι ο Σάββας Ξηρός. «Στροφή» της κυβέρνησης μετά την οργή των ΗΠΑ και φόβοι για νέο κύκλο έντασης
eurokinissi

Αποφασισμένος να μη δεχτεί την αποφυλάκισή του και τον κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι φέρεται να είναι ο Σάββας Ξηρός.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι θεωρείται πολύ πιθανό σύντομα να προβεί σε γραπτή ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιεί ότι δεν θα κάνει χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου και θα αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις των ΗΠΑ για κατάργηση του νομοσχεδίου Παρασκευόπουλου και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «φωτιά» που άναψε στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον έχουν αναγκάσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε στροφή 180 μοιρών.

Στο πλαίσιο αυτής της απότομης αλλαγής πολιτικής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν ο τρόπος έκτισης της ποινής του αν δεν γίνει δεκτό το βραχιολάκι». Ο υπουργός «φωτογράφισε» το Σάββα Ξηρό, ο οποίος φέρεται να διαμηνύει στο στενό περιβάλλον του ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τον κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπτωση που υποχρεωθεί να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις προθέσεις του μέλους της «17 Νοέμβρη» με σκοπό την επανασύνδεση των διπλωματικών σχέσεων με την Αμερική.

Σε περίπτωση, πάντως, που επαληθευτούν οι πληροφορίες από το περιβάλλον Ξηρού ουσιαστικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει αποτύχει παταγωδώς.

Και αυτό γιατί όχι μόνο θα έχει επιφέρει διπλωματικό «βατερλό» αλλά δεν θα έχει επιτύχει ούτε τον αρχικό σκοπό του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν η ικανοποίηση ενός μικρού –αλλά «ισχυρού» εσωκομματικά- μέρους της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η αποκλιμάκωση της έντασης των αντιδράσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν και οι φόβοι για νέες καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και επεισόδια θα επανέλθουν.

Αυτό θα γίνει γιατί θεωρείται δεδομένο ότι ο αντιεξουσιαστικός χώρος θα επιχειρήσει να πιέσει εκ νέου για την αποφυλάκιση Ξηρού θεωρώντας ότι οι προεκλογικές «off the record» δεσμεύσεις αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «έμπρακτη βοήθεια» προς εκείνον δεν έγιναν πράξη.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αυτή τη φορά δεν θα θελήσει να κάνει πίσω και δεν θα δεχτεί την αποφυλάκιση με ακόμα πιο «ήπιους» περιορισμούς από το βραχιολάκι.

Έτσι, θα βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτή που ήταν κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πρυτανείας, καθώς δεν θα υπάρχει -όπως τότε- μία επικείμενη «κατευναστική» ψήφιση νομοσχεδίου.

Οι λόγοι που ο Ξηρός αναμένεται να μη δεχτεί τη χρήση των διατάξεων του νέου νόμου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι που προβλέπονται στο σπίτι του από αστυνομικούς αλλά και η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού που θεωρεί ότι θα επιβαρύνει –λόγω ραδιενέργειας- την υγεία του.

Δημοφιλή