Χρυσοί Σκούφοι 2015: Η λαμπερή τελετή και οι μεγάλοι νικητές της χρονιάς

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Η λαμπερή τελετή και οι μεγάλοι νικητές της χρονιάς
Xrysoi Skoufoi

Στην μεγάλη τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων γιόρτασε τα 22 του χρόνια με δύο εστιατόρια να κατακτούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Ο Δημήτρης Χανιόγλου, Country Business Manager Nestle Waters, η Κάτια Δανδουλάκη, η Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του Αθηνοράματος και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Διευθυντής Νέων Μέσων του Αθηνοράματος

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας. Και τα δύο αποτελούν κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς με τους νεωτερισμούς και την τεχνολογική διάσταση της μαγειρικής του ο μεν Μποτρίνι και με την εννοιολογική προσέγγιση αλλά και τη δημιουργική αφαιρετικότητά τους οι δε Ρούσσος - Χιλιαδάκη.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης με τη σύζυγό του Ντορίτα Πετρατζά

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των Χρυσών Σκούφων, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος με 10 βραβευμένα εστιατόρια, και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Μακεδονία με 4, τα Δωδεκάνησα με 2, ενώ από 1 έχουν η Κέρκυρα και η Κρήτη. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι 4 από τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν πέρυσι με Χρυσό Σκούφο τον έχασαν. Από την άλλη, ωστόσο, 2 άλλα εστιατόρια, το «F+W by Olivier Campanha» (Αθήνα) και το «Apocalypsis» (Πάτμος), βραβεύονται για πρώτη φορά, ενώ το «Premiere» (Αθήνα) ξανακερδίζει τον Χρυσό Σκούφο που είχε χάσει πέρυσι.

Όσον αφορά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, 5 εστιατόρια βραβεύονται για πρώτη φορά: «Xasteria» και «Ferryman» (Κρήτη), «Μylos» (Σαντορίνη), «Baku» και «Ιώδιο» (Αθήνα)· ο «Κρητικός», πάλι, στην Κάντζα Αττικής επιστρέφει στους βραβευμένους.

Η τελετή και οι βραβεύσεις

Η γαστρονομική παράσταση αρχίζει

Κατάμεστο το Grand Ballroom της Μεγάλης Βρεταννίας που φιλοξένησε την τελετή απονομής

Η βραδιά ξεκίνησε με το καθιερωμένο welcome drink και, αφού οι προσκεκλημένοι πέρασαν στο Grand BallRoom για να πάρουν τη θέση τους στις ροτόντες με την εντυπωσιακή art de la table, τα φώτα έσβησαν και οι παρουσιαστές της βραδιάς, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ξεκίνησαν ένα διάλογο διανθισμένο με αρκετό χιούμορ με θέμα τη νέα ελληνική κουζίνα, η οποία είχε φέτος την τιμητική της. Στα highlights της βραδιάς ήταν οι εικόνες από το φανταστικό «Μουσείο ελληνικής γαστρονομίας» αλλά και οι γαστρο-κινηματογραφικές αφίσες των ταινιών που θα δημιουργούσαν οι σεφ αν κρατούσαν κάμερα αντί για κουτάλα.

Η Ναταλία Δραγούμη, η Κατερίνα Λέχου, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Γωγώ Μπρέμπου

Η πρώην Υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη με τους Μάνο και Τάκη Δομαζάκη της Creta farms και τον Δημήτρη Καλαϊντζιδάκη της Grecotel

Τα βραβεία στους φετινούς νικητές παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Το δείπνο και οι σεφ

Οι τριαντάρηδες σεφ που δημιούργησαν το δείπνο των έξι πιάτων για το dinner de gala των Χρυσών Σκουφών. Από αριστερά: Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Μιχάλης Νουρλόγλου, Παναγιώτης Γιακαλής, Γκίκας Ξενάκης και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Το μενού της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε η dream team των νέων Ελλήνων σεφ, έξι ικανότατοι και βραβευμένοι δημιουργοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την άνθηση και την ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (σεφ του μυκονιάτικου «Bill & Coo») δημιούργησε την τριλογία των amuse bouche: «Τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», σπανακόπιτα «αλλιώς» και «κοτόπουλο» με πατάτες στο φούρνο. Το πρώτο πιάτο του δείπνου έφερε την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και ήταν σαρδέλες μαρινάτες, κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο, αφρός λεμονιού yuzu. Στη συνέχεια σερβιρίστηκε το ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους, κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι, “χιόνι” από ξύγαλο του Μιχάλη Νουρλόγλου («Abovo»). Ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του «Baku» και του «Malabar» του ξενοδοχείου «Margi» έφτιαξε το επόμενο πιάτο: μπακαλιάρος, ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα από λεμόνι και μάραθο. Σειρά είχε μετά το σιγοψημένο αρνάκι, κρέμα καρότου, αγκινάρα τουρσί του Γκίκα Ξενάκη («Aleria»). Τo επιδόρπιο του δείπνου, σφαίρα λευκής σοκολάτας, σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο και τριαντάφυλλο, καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου δημιούργησε ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George». Στη δημιουργία των πιάτων συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.

Στο τέλος του δείπνου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος κάλεσε στη σκηνή τους έξι σεφ, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σύνολο των προσκεκλημένων.

Τα Βραβεία

Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Ο Έκτορας Μποτρίνι εξελίσσει την κουζίνα της Κέρκυρας, με απρόσμενη δημιουργικότητα, εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας, ανασυνθέτουν κλασικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Ιδιαίτερος σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που σεφ του ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Μυκόνου που βραβεύτηκαν με 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Θεοδόσης Κακούτης και ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος (Bill & Coo), ο σεφ Τόνι Βρατσάνος και ο Τάσος Ιωαννίδης (Matsuhisa Mykonos)

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Στο Μικρολίμανο πλέον, ο Λευτέρης Λαζάρου παρουσιάζει μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο συνεχής πειραματισμός του Αθηναγόρα Κωστάκου καταλήγει σε μια κουζίνα με πρωτοποριακές ελληνικές δημιουργίες. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος

Καλύτερο από ποτέ, το εστιατόριο του Olivier Campanha κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.

Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Fusion φιλοσοφία με γιαπωνέζικη βάση αλλά και με περουβιανές κι ευρωπαϊκές επιρροές. Φέτος καλύτερο από ποτέ.

Matsuhisa Mykonos, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας.

Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Αγαστή συνύπαρξη νεωτερισμών με βαθιά comfort food νοστιμιά και πολύ δημιουργικά γλυκά δένουν σε ένα σύνολο υψηλής γαστρονομίας διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου.

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Απόστολος Αλτάνης οδηγεί εντυπωσιακά ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση κι εντυπωσιακό σέρβις.

Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος

Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης δίνει νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα με πολλή δημιουργική ενέργεια. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s Rodi, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα, ο Έκτορας Μποτρίνι συνδυάζει μνήμες της μαγειρικής παράδοσης της Ρόδου με πρωτοποριακές τεχνικές.

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή διακρίνεται για πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία.

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς.

Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Στην πιο ώριμη φάση του, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποδίδει με ισορροπία, φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 16/20 και ένα Χρυσό Σκούφο, τα οποία παρέλαβαν ο Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside) και ο Έκτορας Μποτρίνι (Botrini's).

Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Μία από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας από τον Αντώνη Πετρέλλη. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Γάλλος Jean-Charles Metayer επιβεβαιώνει τη δυναμική του παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Στα τριακοστά της γενέθλια η «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, με σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου, δημιουργεί γεύσεις αναφοράς στη νέα ελληνική κουζίνα για την οποία βραβεύεται επίσης.

Squirrel, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Ο επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και απρόσμενους συνδυασμούς.

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Γιάννης Παρίκος πετυχαίνει πιάτα με εξαιρετική αρμονία και μπόλικη φαντασία στο συνδυασμό των συστατικών τους.