Όσοι Βρετανοί σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα να έχουν μαζί τους μετρητά, συστήνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Όσοι Βρετανοί σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα να έχουν μαζί τους μετρητά, συστήνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών
fiveten/Flickr

Όσοι Βρετανοί σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα το προσεχές διάστημα καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους ευρώ σε μετρητά (χαρτονομίσματα και κέρματα) σε περίπτωση που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεμείνουν από χρήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με ρευστό τα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ). Αυτό συμβουλεύει το αρμόδιο τμήμα του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει η εφημερίδα Telegraph.

«Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρκετά χρήματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και για τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο.

Επίσης ειδικοί σε θέματα τουρισμού μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, συνιστούν, πως οι τουρίστες καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους ρευστό για τρεις έως πέντε ημέρες παράλληλα τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες.

Η Telegraph, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έφτασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, όταν οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ένα «μεγάλο» πρόγραμμα διάσωσης όπως συνέβη το 2010 και το 2012.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει η εφημερίδα οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

«Οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις αποπληρωμές που έχει για το καλοκαίρι, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Εκτός του ό,τι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run με αποτέλεσμα να κλείσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών, αναφέρουν ειδικοί τους οποίους επικαλείται η Telegraph.

Εν τω μεταξύ ο Μπομπ Άτκινσον του Travelsupermarket.com, υπενθυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, όταν το 2013 επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων και οι καταθέτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών.

«Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες, να παρακολουθείτε τις ειδήσεις, να λαμβάνετε υπόψη τις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές και να χρησιμοποιείτε έναν μικτό τρόπο πληρωμής».

Επίσης η Telegraph επικοινώνησε με τον ΕΟΤ με τους αρμόδιους να δηλώνουν: «Δεν προβλέπουμε κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας – είναι business as usual. Συνιστούμε πάντα στους τουρίστες να έχουν μαζί τους μετρητά, όπως και κάρτες, όπως θα πρέπει να κάνουν κανονικά όταν ταξιδεύουν σε μια οποιαδήποτε χώρα».

Δημοφιλή