Η άγνοια της κυβέρνησης απορρυθμίζει τα ελληνικά on line media και δίνει φορολογική ασυλία στις πολυεθνικές

Η άγνοια της κυβέρνησης απορρυθμίζει τα ελληνικά on line media και δίνει φορολογική ασυλία στις πολυεθνικές
This April 24, 2014 photo shows the ASUS All-in-One PC ET2322 desktop computer, in Decatur, Ga. The computer has a touch-sensitive, 23-inch display. (AP Photo/Ron Harris)
This April 24, 2014 photo shows the ASUS All-in-One PC ET2322 desktop computer, in Decatur, Ga. The computer has a touch-sensitive, 23-inch display. (AP Photo/Ron Harris)
ASSOCIATED PRESS

Σοβαρά προβλήματα στον ήδη άναρχο χώρο του ελληνικού internet, αναμένεται να προκαλέσει η φημολογούμενη υπερφορολόγηση των ελληνικών online media, που προωθεί η κυβέρνηση μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Η κυβέρνηση , χωρίς να προχωρήσει σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και σε ένα χώρο που δεν διέπεται από νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, ακολουθεί το μοντέλο που θα ακολουθήσει και στα τηλεοπτικά κανάλια, προαναγγέλλοντας φόρο 20% , επί της διαφήμισης.

Όμως στο internet σε αντίθεση με την τηλεόραση δεν υπάρχουν σύνορα, καθώς στο χώρο έχουν εισχωρήσει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα το εξωτερικό, που έχουν κερδίσει τη μερίδα του λέοντος της διαφημιστικής πίτας, χωρίς να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα και χωρίς να υπόκεινται στα ίδια φορολογικά δεδομένα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν απασχολούν καν εργαζομένους.

Το αποτέλεσμα αν υιοθετηθεί η φημολογούμενη φορολογική επιδρομή , θα είναι να επιβαρυνθούν αποκλειστικά τα ελληνικά online media, που έχουν φορολογική συνείδηση και έδρα στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί από το σύνολο της εγχώριας διαφημιστικής δαπάνης που αντιστοιχεί στο internet, μόνο το 20% καταλήγει σε επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την Ελλάδα.

Πλέον και για λόγους και μόνο βιωσιμότητας, είναι φυσικό και επόμενο πολλά ελληνιικά online media, για να αποφύγουν την άδικη φορολόγηση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και το κράτος να μην μπορέσει να εισπράξει τα επιδιωκόμενα. Ενώ όσες επιχειρήσεις επιμείνουν ελληνικά θα αναγκαστούν για να ισοσταθμίσουν τα έξοδα λειτουργίας, να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, που με ευθύνη του κράτους και λόγο νομικού κενού, στερούνται ουσιαστικά ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς τα ελληνικά online media, δεν αναγνωρίζονται ως δημοσιογραφικά μέσα.

Το πιο συνετό αντί για τη μονομερή θέσπιση νόμων εισπρακτικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να επιδιώξει το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς ,για να προχωρήσει εξ' αρχής και να συνταχθεί ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας στο ελληνικό ίντερνετ, που θα διασφαλίζει και θα θωρακίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και επενδυτών, αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, που πλήττεται από την φορολογική ασυλία των τριγωνικών συναλλαγών πολυεθνικών.

Δημοφιλή