Παρέμβαση της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου στον Υπουργό Επικρατείας

Παρέμβαση της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου στον Υπουργό Επικρατείας
New State Minister Nikos Pappas holds a folder as he leaves the Prime Minister's office to name the new cabinet in Athens on Tuesday, Jan. 27, 2015. Prime Minister Alexis Tsipasâ governing Syriza party announced a Cabinet that includes officials from its coalition ally, the anti-bailout and right wing Independent Greeks. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
New State Minister Nikos Pappas holds a folder as he leaves the Prime Minister's office to name the new cabinet in Athens on Tuesday, Jan. 27, 2015. Prime Minister Alexis Tsipasâ governing Syriza party announced a Cabinet that includes officials from its coalition ally, the anti-bailout and right wing Independent Greeks. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ASSOCIATED PRESS

Να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά να προηγηθεί διάλογος καλούν την κυβέρνηση, οι εκδότες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου. Ο σύνδεσμος εκδοτών διαδικτύου που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, με την οποία ζητά την απόσυρση της φημολογούμενης ρύθμισης για επιβολή φόρου 20% σε όλες τις online διαφημίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Μάρης, αν επιβληθεί ο φόρος, θα δημιουργηθούν εταιρείες 2 ταχυτήτων. Ωφελημένες θα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην αλλοδαπή και δεν θα επιβαρυνθούν με τον φόρο.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μας προκάλεσε τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση η πληροφόρηση που λάβαμε, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει σχέδιο νομικής, θεσμικής και φορολογικής ρύθμισης της αγοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο άμεσο μέλλον, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η πληροφόρησή μας αναφέρεται στο ότι επιχειρείται να επεκταθεί το μέτρο της φορολόγησης των διαφημίσεων σε όλα τα ψηφιακά μέσα, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Πρόκειται για μια ευθεία απόπειρα παρεμβατισμού, που ουσιαστικά αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, στη σημερινή της μορφή. Χωρίς να έχει γίνει καμία προεργασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει έναν οριζόντιο φόρο, που ουσιαστικά θα εξοντώσει πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου, καταργώντας άμεσα, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η συγκυρία στα ελληνικά μέσα είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσμενής, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Ιδιαίτερα τα online media, πλήττονται βάναυσα από την απουσία ρύθμισης της αγοράς και ιδίως από το γεγονός ότι οι κανόνες που ισχύουν για τα μέσα που διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα, δεν αφορούν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο «ελληνικό» διαδίκτυο, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος από τη διαφημιστική πίτα, χωρίς να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα και χωρίς να υπόκεινται στα ίδια φορολογικά δεδομένα.

Με το νόμο που προωθείτε, θα βάλετε ένα ακόμη ανάχωμα στη λειτουργία των ελληνικών online media. Ανάχωμα που δεν αφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, χωρίς να απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας και χωρίς να αποδίδουν φορολογικά έσοδα. Θα πλήξετε δηλαδή περεταίρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εταιρείες δυο ταχυτήτων.

Ως θεσμικό όργανο των Εκδοτών Διαδικτύου, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για την επιβολή του εξοντωτικού φόρου στα ψηφιακά μέσα και να προχωρήσουμε από κοινού σε διαβούλευση για την ορθή λειτουργία του κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων, των ελληνικών επιχειρήσεων και φυσικά την ελληνικής οικονομίας.

Δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς καταθέτοντας, άμεσα, προτάσεις για να βάλουμε ένα τέλος στην αναρχία και τις τριγωνικές συναλλαγές που αποτελούν συνήθεις πρακτικές στο χώρο του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Είναι αναντίρρητη ανάγκη να προασπίσουμε μια αναπτυσσόμενη αγορά που μπορεί να προσφέρει πολλά στην στερούμενη από καινοτομία ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δίκαιο, διαφανές και κυρίως βιώσιμο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μάρης»

Δημοφιλή