«Υγαία»: Οι υπερτροφές που έρχονται από την κορυφή του Πάρνωνα

«Υγαία»: Οι υπερτροφές που έρχονται από την κορυφή του Πάρνωνα
υγαία

Στον Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, ο Αλέξανδρος Βλήτας και η σύζυγός του, Κωνσταντίνα Κοσμά, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν ένα οικογενειακό κτήμα που έμενε ακαλλιέργητο για δύο γενιές και φύτεψαν μύρτιλο, αρώνια και goji berry, τρεις καρπούς που έχουν ξεχωρίσει για την ευεργετική τους δράση. Ο Αλέξανδρος μίλησε στην HuffPost Greece για τα προϊόντα «Υγαία» την καλλιέργεια της γης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι στρέφονται στην αγροτική ζωή και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με την καλλιέργεια αυτών των φρούτων;

Η καλλιέργεια ξεκίνησε με αφορμή μία αγροτική έκθεση που πήγαμε, η οποία μας έδωσε το ερέθισμα να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ήταν η εποχή που η κρίση είχε χτυπήσει για τα καλά την περιοχή μας και ψάχναμε να κάνουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό που να μας βοηθήσει να προσθέσουμε κάτι στο εισόδημά μας. Επισκεφτήκαμε αυτή την έκθεση και ακούσαμε τους πάντες να μιλούν για το ιπποφαές. Πάνω στην κουβέντα καταλάβαμε ότι υπάρχουν τόσα άλλα φρούτα εκτός από το ιπποφαές, όπως το μύρτιλο και η αρώνια που είναι πολύ καλά για την υγεία. Από εκεί πήραμε μερικές ιδέες και, αφού το ψάξαμε λίγο, ανακαλύψαμε ότι τα γνωρίζει όλος ο κόσμος και για την Ευρώπη και την Αμερική αποτελούν μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Ο κόσμος έχει κάνει στροφή προς τα βιολογικά και τα δυναμωτικά φρούτα. Έτσι, το 2012 πήραμε την απόφαση να βάλουμε τα πρώτα φυτά σε ένα κτήμα που είχαμε και ήταν ακαλλιέργητο σχεδόν για δύο γενιές, στο χωριό Βαρβίτσα στη Λακωνία, 1.300 μέτρα υψόμετρο. Καλλιεργήσαμε τα πρώτα 800 δέντρα τον Μάιο του 2012 και έχουμε αυτή τη στιγμή 3.100 δέντρα.

Τι προϊόντα καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε μύρτιλο, αρώνια και Goji Berry. Στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες παραγωγές αυτών των φρούτων, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, οι οποίες δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουμε στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι το 80% αυτών των φρούτων που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενοι. Σε εμάς εκτός από τους καρπούς που καλλιεργούμε δίνουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν να επισκεφτούν το κτήμα, ως εκδρομή. Να πιει το τσάι του, να συλλέξει ο ίδιος τους καρπούς και να νιώσουν τα παιδιά την εμπειρία αυτή και να έρθουν σε επαφή με τη φύση, κάτι που στις μέρες μας, πολλά παιδιά δεν το ζουν.

Πώς προέκυψε το όνομα «Υγαία»;

Το όνομα είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «υγεία» και «γαία», δύο λέξεις πολύ σημαντικές για εμάς.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε ξεκινώντας αυτό το αγροτικό εγχείρημα;

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Αρχικά, η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν ότι αυτή η ενέργεια που κάναμε δεν μπορούσε να ενταχθεί σε κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε έπρεπε να το κάνουμε με δικά μας κεφάλαια. Στη συνέχεια, αντιμετωπίσαμε το γεγονός ότι το κτήμα βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, σχεδόν 40 χλμ, και έπρεπε να πηγαίνουμε το πρωί και να φεύγουμε το βράδυ. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να φέρουμε νερό, να φτιάξουμε το κτήμα μεταφέροντας μηχανήματα, να αναζητήσουμε ένα σωστό φυτώριο, επειδή πάνω σε αυτή τη μόδα της καλλιέργιας πολλοί προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν και να πουλήσουν φυτά που ήταν άλλα από αυτά που έλεγαν.

Πιστεύετε ότι το κράτος δίνει κίνητρα για να εκμεταλλευτούν οι νέοι τη γη;

Από την εμπειρία μου, η απάντηση μου είναι όχι. Δεν υπάρχουν προγράμματα, σοβαρά σεμινάρια για νέους επιχειρηματίες και αγρότες και η πολιτεία δεν βοηθά καθόλου σε αυτό. Μόνο όποιος ξέρει ή μπορεί να μάθει από μόνος τους, έχει ένα προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα. Περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στηρίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, παρά το κράτος. Το 2014 κερδίσαμε βραβείο «Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας» από τη Eurobank που μας βοήθησε πολύ με σεμινάρια και με γνωριμία με επιχειρηματίες. Μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι αυτό που έχουμε δεν είναι ένα χωράφι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνο 500 δέντρα, αλλά μία επιχείρηση πολλά υποσχόμενη. Μας παρότρυναν να φυτέψουμε και άλλα δέντρα, να δημιουργήσουμε ένα σωστό δίκτυο και να οργανωθούμε.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Μέχρι πρόσφατα μπορούσε να τα βρει κανείς μόνο στα τοπικά καταστήματα στην Σπάρτη, που μένουμε, αλλά πλέον και στην Αθήνα σε συνεργαζόμενα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Υπάρχει η σκέψη για τις επόμενες χρονιές που θα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα, να μεταποιήσουμε τους καρπούς μας και να διατίθενται αποξηραμένοι και σε μορφή μαρμελάδας, έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε όλον τον χρόνο τους πελάτες μας με τους καρπούς μας.