Ντράγκι βλέπουν Δραγασάκης - Τσακαλώτος, Σαπέν - Μοσκοβισί βλέπει ο Βαρουφάκης

Ντράγκι βλέπουν Δραγασάκη – Τσακαλώτος, Σαπέν - Μοσκοβισί βλέπει ο Βαρουφάκης
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ξεμπλοκάρουν τα προβλήματα στην ρευστότητα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντάται την Τρίτη το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, θα έχει το πρωί συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, η συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα γίνει στη Φρανκφούρτη στις 17:30 και σε αυτή θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στις 09:00 στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «στο τηλεφώνημα συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική (τους) πορεία».

Η επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ ήρθε εν μέσω πληροφοριών για σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις αλλά και για πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για προχωρήσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως έχει γίνει γνωστό έχει πλέον νέο διαπραγματευτικό σχεδιασμό στη λογική της συμφωνίας πακέτο, αλλά αφού πρώτα ανέβει το πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια.

Στόχος αρχικά να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις των Brussels Group με τα προβληματικά σημεία (μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ομαδικές απολύσεις) να μένουν «στο ράφι».

Στην συνέχεια η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου σε ποσό που θα φτάσει έως και τα 6 δισ ευρώ.

Ακολούθως να υπάρξει νέα εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία – πακέτο. Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχει χρονικό ορίζοντα 15 ημερών με στόχο να ξεκινήσει η νομοθετική υλοποίησή της ακόμη και εντός του Ιουνίου.

«Άγνοια» δηλώνει ο Σόιμπλε για τα περί «συνολικής συμφωνίας»

Πάντως από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν δηλώνει άγνοια του Βερολίνου για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαπραγματεύεται για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας και όχι για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, σημειώνοντας πως «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».

Η Φον Τισενχάουζεν σχολιάζοντας και το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης βοήθειας προς την Ελλάδα δήλωσε ότι «η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει την σχετική εξουσιοδότηση. Άρα πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή».

Δημοφιλή