Telegraph: Γιατί η καταχρεωμένη Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για τους Φινλανδούς

Telegraph: Γιατί η καταχρεωμένη Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για τους Φινλανδούς
Ο Τίμο Σοΐνι
Ο Τίμο Σοΐνι
JUSSI NUKARI via Getty Images

Για επερχόμενο νέο πρόσωπο της «συντροφιάς» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα της Telegraph, καθώς η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με την κυβέρνηση συνασπισμού της.

Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός, Τζούχα Σιπίλα, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της λιτότητας, και η επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στις πιέσεις οι οποίες θα ασκηθούν στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις.

Η «φινλανδική αρκούδα»

Φαβορί για τη θέση είναι ο Τίμο Σοΐνι, αρχηγός των ευρωσκεπτικιστών «Αληθινών Φινλανδών» που αναδείχτηκαν το 2011. Ο Σοΐνι, ο οποίος τάσσεται κατά της μετανάστευσης και είναι έντονα επικριτικός όσον αφορά στην ευνοϊκή στάση των δανειστών απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είχε μείνει εκτός κυβέρνησης πριν από τέσσερα χρόνια για την αντίθεσή του στην εμπλοκή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας.

Αυτή τη φορά, οι «Αληθινοί Φινλανδοί»- που έχουν αλλάξει όνομα και είναι πλέον «Οι Φινλανδοί»- έλαβαν περίπου το 18% των ψήφων και αναμένεται να μπουν στο «παιχνίδι» ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή. Παραδοσιακά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, το πόστο του υπουργού Οικονομικών πάει στον επικεφαλής του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως επισημαίνει η Telegraph, με τον 52χρονο Σοΐνι, ο οποίος θεωρεί τον Βρετανό Νάιτζελ Φάραντζ του UKIP μεταξύ των πολιτικών του συμμάχων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδεχομένως να βρεθούν στο τραπέζι με μια ανορθόδοξη προσωπικότητα που θα μπορούσε να επισκιάσει τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Σοΐνι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «φινλανδική αρκούδα», έχει αποκαλέσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης των χρεωμένων χωρών «απάτες- πυραμίδα» και έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βρεθεί εκτός ευρώ. Επίσης, αντιτίθεται στην εμπλοκή του Ελσίνκι σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, σε πιο βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, η παρουσία του στις Βρυξέλλες αναμένεται να συνοδευτεί από σκλήρυνση της φινλανδικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο ίδιος έχει ήδη υπαινιχθεί κάτι τέτοιο μιλώντας μετά τις εκλογές, εάν αναλάβει καθήκοντα. «Εάν Οι Φινλανδοί μπουν στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι η πολιτική της Φινλανδίας απέναντι στην κυβέρνηση θα αλλάξει. Θα αλλάξει προς το καλύτερο, επειδή δεν μπορεί να γίνει χειρότερη από ό,τι είναι τώρα».

Αν και η Φινλανδία συμμετέχει με λιγότερο από το 2% στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας (τη στιγμή που η Γερμανία είναι στο 30%), το Ελσίνκι είναι από τους πλέον έντονους επικριτές. «Ωστόσο Οι Φινλανδοί δεν είναι μόνοι τους όσον αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς άλλο ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Ακόμα και το ΔΝΤ έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να την αφήσει» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου υπογραμμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, όποιος και να αναλάβει τη θέση, εκπροσωπώντας τη Φινλανδία, θα βρεθεί αμέσως «στα βαθιά» της νέας ευρωπαϊκής κρίσης.

Ο «βετεράνος των Βρυξελλών»

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ακόμα και η εναλλακτική στον Σοΐνι δεν θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για τον «βετεράνο» των Βρυξελλών, Όλι Ρεν, ο οποίος θεωρείται το «πρόσωπο» της λιτότητας στην Ευρωζώνη. «Ακόμα και αν πρόκειται ξεκάθαρα για φιλοευρωπαίο, ο εν λόγω τεχνοκράτης είναι μάλλον απίθανο να υποχωρήσει απέναντι στα ελληνικά αιτήματα ελάφρυνσης χρέους» αναφέρεται σχετικά. Όσον αφορά στη αντίδραση της Αθήνας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζεται ότι δεν θα είναι θετική, λόγω της θητείας του ως επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που σηματοδοτήθηκε από τα επώδυνα, από άποψης μέτρων, πακέτα διάσωσης. Επίσης, σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Σοΐνι και του Ρεν δεν είναι ιδιαίτερα καλές.

Δημοφιλή