Σόιμπλε: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει Grexit

Σόιμπλε: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει Grexit
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)
ASSOCIATED PRESS

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα Grexit, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, παρουσιάστηκε μάλλον επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ενώ σε ό,τι αφορά αλλαγή στη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ότι θα συνιστούσε αλλαγή του προγράμματος και θα πρέπει να το εγκρίνει η γερμανική Βουλή.

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί», ανέφερε, επίσης, ο Β. Σόιμπλε και τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο».

«Δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά τις παίρνω πάντα με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για την μελλοντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: «Ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και για αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

Σόιμπλε διαψεύδει FT: Δεν ζήτησε ο Τόμσεν κούρεμα χρέους

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε μεν προειδοποιήσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην Ρίγα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «κουρέματος». «Το ΔΝΤ δεν έκανε βεβαίως τέτοιο σχόλιο», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξήγησε ότι από το Ταμείο είχε γίνει γνωστό ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά χειροτερεύουν καθώς η πορεία των μεταρρυθμίσεων διεκόπη λόγω των εκλογών και των αλλαγών που σημειώθηκαν κατόπιν.

Σε ότι αφορά πάντως την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στους Θεσμούς και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα καταστεί βιώσιμο το 2022. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την βιωσιμότητά του, θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος και, ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι ισχύει η συμφωνία για ενδεχόμενη μείωση του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το βασικό στοιχείο κάθε προγράμματος, διότι στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το 2012 είχαμε πει ότι αν η Ελλάδα το 2015, μετά το τέλος του προγράμματος -το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί-, έχει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει εκπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις της και εάν υπάρχει ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, τότε θα συζητήσουμε την ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι προϋποθέσεις τώρα λείπουν. Ο κ. Τόμσεν μας επισήμανε και ποιες συνέπειες έχει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών Θεσμών. Αλλά δεν αλλάζει κάτι. Έτσι είναι το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι οι αριθμοί έχουν χειροτερέψει, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη». Δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, διότι, όπως είπε, αφορούν εμπιστευτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup, ενώ πάνω κάτω αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και προσέθεσε ότι κανείς δεν σπρώχνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συζητούμε, είναι το τρέχον πρόγραμμα και η ολοκλήρωσή του, τόνισε.

Ερωτώμενος δε εάν θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη επιείκεια προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ήδη η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη, αλλά «η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένας -στην Ευρωζώνη είμαστε 19», και προσέθεσε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό. «Ο κάθε πολιτικά υπεύθυνος πρέπει να εξηγεί στον λαό του τι και γιατί είναι σωστό. Αυτός δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος, όπως νομίζουν στην Αθήνα», είπε.

Γερμανικές επανορθώσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και σημείωσε ότι ο κ. Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις, αλλά για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πολύ από αυτά που έγιναν στο όνομα της Γερμανίας κατά το παρελθόν. «Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει (...) Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αποζημιώσεις. Νομίζω πως το γεγονός ότι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν για αποζημιώσεις -και αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα το όποιο έχει προ πολλού κριθεί- και το ότι έφεραν τον αριθμό ”300 δισεκατομμύρια” στη συζήτηση, δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγχέουμε δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Νομικά όλα έχουν διευθετηθεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή