Η απίστευτη ιστορία της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο

Η απίστευτη ιστορία της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο

Στις 16 Ιουλίου του 1945 ακριβώς στις 5:29:45 π.μ., ο κόσμος εισήλθε στην εποχή της ατομικής βόμβας μετά την επιτυχή δοκιμή του πιο ισχυρού όπλου που δημιούργησε ο άνθρωπος.

Η βόμβα με την κωδική ονομασία "Trinity"- εμπνευσμένο από ένα ποίημα του John Donne- εξερράγη στην έρημο κοντά στο Alamogordo του Νέο Μεξικό.

Υπεύθυνος για την έκρηξη ήταν οι Ταξίαρχοι Leslie Groves και Los Alamos ενώ την βόμβα κατασκεύασε ο φυσικός Robert Oppenheimer.

Σημείο δοκιμών για την βόμβα με την κωδική ονομασία 'Trinity" κοντά στο Alamogordo, New Mexico.

Η βόμβα στήθηκε πάνω σε έναν αστάλινο πύργο και σε διάφορες αποστάσεις εγκαταστάθηκαν σεισμογράφοι , φωτογραφικές μηχανές,και συσκευές που κατέγραφαν το επίπεδο ακτινοβολίας και πίεσης.

Η έκρηξη συνοδεύτηκε από μια λάμψη που ήταν ορατή από 350 μίλια, και ένα βρυχηθμό που ακούστηκε από δεκάδες χιλιόμετρα.Το σύννεφο ''μανιτάρι" ανήλθε σε ύψος άνω των 10 χιλιομέτρων. Από τον πύργο, στον οποίο είχε εγκατασταθεί η "Trinity" έμεινε μόνο η λιωμένη βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ο Oppenheimer φέρεται να αναφώνησε, "Αυτό λειτούργησε!"

Σε μια συνέντευξη για την απόφαση να ρίξει τη βόμβα, ο Oppenheimer κατά τη στιγμή της έκρηξης σκέφτηκε μια γραμμή από την ινδουιστική γραφή Μπαγκαβάτ-Γκιτά, "Τώρα έγινα θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων."

Η έκρηξη αυτή ήταν μέρος του Προγράμματος Μανχάταν (Manhattan District), του άκρως απόρρητου αγγλο-αμερικανικόυ προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων (ατομικών βομβών) που αναπτύχθηκε περί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δημοφιλή