Χρειάζεται μισό ευρώ για να αλλάξουμε τη γειτονιά της Κυψέλης

Χρειάζεται μισό ευρώ για να αλλάξουμε τη γειτονιά της Κυψέλης
Raffaele Borreca
Raffaele Borreca
Fotini Kipseli

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε κάπως την εποχή που διανύουμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως ζούμε στην εποχή των κοινωνικών δράσεων. Θες λόγω της οικονομικής κρίσης; Θες λόγω του ότι ο κόσμος βαρέθηκε να τα περιμένει όλα από το κράτος και, με τη σειρά του, το κράτος να κρατά με συνέπεια μια αδιάφορη στάση; Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με όποιο τρόπο βρίσκει ο καθένας ταιριαστό.

Από τους Atenistas και εκείνη την ομάδα που έντυνε παγκάκια και κολώνες με πολύχρωμα πλεκτά (yarn bombing) μέχρι την άλλη, παλιότερη, ομάδα που κολλούσε τα διαβόητα «Είμαι Γάιδαρος» αυτοκόλλητα στα παρμπρίζ ασυνείδητων οδηγών και τις μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που μαγειρεύουν αποκλειστικά για τους άπορους και τους άστεγους της πόλης χωρίς κανένα απολύτως κέρδος για τους ίδιους (εκτός του ότι αν υπάρχει Παράδεισος έχουν κλείσει από τώρα μια VIP θέση για εκεί), κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει την κοινωνική δράση της.

Και τώρα ήρθε η σειρά της Κυψέλης να γεμίσει φως.

Η «Φωτεινή Κυψέλη» ξεκίνησε ως μια ιδέα του φυσικού/εκπαιδευτικού Κώστα Ζαμπέλη, ο οποίος ζει στην περιοχή από όταν γεννήθηκε, και πλέον έχει φτάσει να είναι μια ισχυρή ομάδα κατοίκων της Κυψέλης που προσπαθούν να της δώσουν πίσω την παλιά της αίγλη. Αν ζεις στην Κυψέλη ή έστω την επισκέπτεσαι συχνά, μπορείς να διαπιστώσεις πως αυτή η αίγλη και η αρχοντιά της είναι ακόμα εκεί, σε κάθε κτήριο, δρόμο και στροφή. Μαζί της όμως, πλέον, υπάρχει και μια αίσθηση εγκατάλειψης. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλει να αλλάξει η Φωτεινή Κυψέλη.

Ο τρόπος, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου πολύπλοκος. Απλά, κράτα τα φώτα ανοιχτά. Η ομάδα αναφέρει χαρακτηριστικά στο επίσημο site της δράσης:

«Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, όμως εμείς έχουμε βάλει στόχο το να υπάρχει φως σε αυτή την ιστορική περιοχή και ξεκινάμε από τα σπίτια μας και τις πολυκατοικίες στις οποίες ζούμε ή τα μαγαζιά που διαθέτουμε. Το φως είναι ζωή και όπως θαυμάζεις από μακριά την Ακρόπολη φωτισμένη, διάφορα κτίρια στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλες περιοχές, έτσι θα δώσεις ζωή στην είσοδο μιας πολυκατοικίας. Στην ομάδα «Φωτεινή Κυψέλη» έχουμε κάνει πολύ καλή έρευνα και σε ενημερώνουμε πως πλέον υπάρχουν λάμπες τεχνολογίας LED οι οποίες έχουν ισχύ 5 W, κόστος πολύ λιγότερο από 10 ευρώ και πολλές χιλιάδες ώρες λειτουργίας. Δεν αξίζει μισό ευρώ το μήνα, η αισθητική της γειτονιάς που μένεις αλλά και η ασφάλεια σου;»

Για τους δύσπιστους, το site της «Φωτεινής Κυψέλης» περιέχει κάθε στατιστικό, κάθε υπολογισμό και κάθε μικρή λεπτομέρεια που χρειάζεται να ξέρεις για τη δράση και τον ευγενή της στόχο. Για εμένα, ωστόσο, το σημαντικότερο αναγράφεται στην αρχή κιόλας της σελίδας, μέσα σε μία μόνο πρόταση:

«Μην σκεφτείς “μα έχουμε, άλλα, σημαντικότερα προβλήματα", έτσι δεν γίνεται ποτέ τίποτα».

Η HuffPost μίλησε με τον κ. Κώστα Ζαμπέλη, ώστε να μας εξηγήσει καλύτερα τη δράση της «Φωτεινής Κυψέλης», όχι μόνο ως μέλος της αλλά και ως γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτης.

Ποια ήταν η αφορμή που σας έκανε να σκεφτείτε την ιδέα της «Φωτεινής Κυψέλης»; Πότε ξεκίνησε;

Ας πάμε πολύ πιο πίσω και ας σκεφτούμε πως περίπου πριν 50 χρόνια κάποιος αρχιτέκτονας τοποθέτησε στις πολυκατοικίες κάποια φωτιστικά. Ποτέ δεν κατάφερα να κατανοήσω τι είναι αυτό που διαχρονικά αναγκάζει την πλειοψηφία των κατοίκων να σβήνουν τα φώτα. Κάποτε θεωρούσαμε ότι το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος ήταν μεγάλο. Πλέον το ποσό είναι ασήμαντο με τις νέες λάμπες LED και τα οφέλη πάρα πολλά. Κάπως έτσι σκέφτηκα, πως μπορούμε να ξεκινήσουμε μια πρωτότυπη δράση για κάτι τόσο απλό και τόσο συγκεκριμένο.

Πώς λειτουργεί ακριβώς η δράση;

Σκοπός της ομάδας είναι σε πρώτο επίπεδο να πείσουμε τον κόσμο πως ανάβοντας όλα τα φώτα της εισόδου μιας πολυκατοικίας αναβαθμίζεται η αισθητική της πολυκατοικίας αυτής, άρα και γενικότερα της γειτονιάς. Το σκοτάδι γνωρίζουμε πως παραπέμπει σε εγκατάλειψη, μιζέρια και φόβο. Έτσι, είναι φανερό λοιπόν πως με απλές και οικονομικές λύσεις που βασίζονται στη συλλογικότητα των κατοίκων, μπορεί να αναβαθμιστεί μια γειτονιά, τονίζοντας πως αυτό δε σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο πολίτης. Έτσι, μέσα Ιανουαρίου δημιουργήσαμε το πρώτο group στο facebook και προέκυψε μια απρόσμενη συμμετοχή του κόσμου αλλά και μεγάλη παρουσίαση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα υπάρχει η σελίδα www.fotinikipseli.gr και η σελίδα στο facebook από την οποία ανακοινώνονται και οι δράσεις της ομάδας.

Έχετε βρει ανταπόκριση από τους κατοίκους της Κυψέλης;

Ναι υπάρχει θετική ανταπόκριση σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρομαι σε αυτούς που πάντα ήταν ενεργοί πολίτες χωρίς να περιμένουν τα πάντα από τους άλλους. Μοιράζουν σε γείτονες και φίλους το έντυπο που έχουμε συντάξει και μιλούν για τα ποικίλα οφέλη μιας φωτεινής Κυψέλης ή μιας φωτεινής Αθήνας γενικά. Ευτυχώς είναι αρκετοί οι κάτοικοι που ενδιαφέρονται και αγαπούν την Κυψέλη και με κάποιες ομάδες πολιτών υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη.

Όταν μετακόμισα στην Κυψέλη, οι περισσότεροι μου έλεγαν να προσέχω και απορούσαν που επέλεξα αυτή την περιοχή. Η Κυψέλη όμως είναι από τις πιο ζωντανές, ιστορικές και όμορφες περιοχές της Αθήνας, κάτι που βλέπεις κάθε μέρα αν ζεις εδώ. Επίσης δεν ένιωσα ποτέ λιγότερη ασφάλεια από όση έχω νιώσει στα Εξάρχεια, για παράδειγμα, ή στο κέντρο της Αθήνας. Εσείς που έχετε μεγαλώσει στην Κυψέλη, τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει στην περιοχή μέσα στα χρόνια; Και γιατί έχει φτάσει να είναι τόσο «παρεξηγημένη»;

Αρχικά ας αναφέρω πως επισήμως δίνονται πλέον μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν τα στατιστικά εγκληματικότητας γενικότερα για την Αθήνα και όχι στοιχεία ανά συγκεκριμένη γειτονιά. Αυτό, με σκοπό να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι των real estate με τις τιμές των ακινήτων ανά συγκεκριμένη περιοχή και ο κάθε ένας ας βγάλει το συμπέρασμα του. Δε μπορώ να πω ότι περπατώντας σε ένα σκοτεινό δρόμο των βορίων προαστίων θα νιώθω πιο ασφαλής. Εκεί που αν συμβεί το κακό δε θα με ακούσει κανείς!

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε πως μόνο το 6ο δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί περίπου 130.000 κατοίκους, άρα δεν είναι λογικό πως και τα κρούσματα εγκληματικότητας θα είναι αναλογικά περισσότερα σε σχέση με άλλες περιοχές στις οποίες ζούνε μόνο 5.000 κάτοικοι; Άρα η εγκληματικότητα είναι ανάλογη του αριθμού των κατοίκων και η βαρύτητα των μορφών της εγκληματικότητας ανάλογη του βιοτικού επιπέδου. Τέλος, με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας η εγκληματικότητα στην Αθήνα μειώθηκε το 2014 σε σχέση με το 2013 αλλά δε θυμάμαι ποτέ να το άκουσα σαν είδηση από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. Αντιθέτως ίσως για μια ακόμα φορά να πληροφορηθήκαμε για μια κλοπή στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει λοιπόν να μην απορούμε γιατί υποβαθμίστηκε η Κυψέλη και γενικότερα το κέντρο της Αθήνας. Είναι πλέον κοινό μυστικό το τι έγινε και γιατί.

Πιστεύετε πως η «Φωτεινή Κυψέλη» θα μπορέσει να αλλάξει αυτή την λανθασμένη άποψη του κόσμου για την περιοχή; Και, κυρίως, να τραβήξει την προσοχή του κράτους;

Σίγουρα με την ομάδα της Φωτεινής Κυψέλης θα φανεί πως υπάρχουν κάτοικοι που αγαπούν την Κυψέλη και φροντίζουν για την αναβάθμιση της. Ο κόσμος θα αντιληφθεί πως με πολύ απλές κινήσεις μπορείς να συνεισφέρεις, όσο μπορείς, στον εξωραϊσμό μιας συνοικίας. Το βασικότερο όμως είναι ο κόσμος να νιώσει υπερήφανος για το μέρος στο οποίο ζει. Αυτό μας λείπει σε μεγάλο βαθμό, η αίσθηση εντοπιότητας. Συχνά ακούμε πως ο Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Δε συμφωνώ ή τέλος πάντων δεν ισχύει πάντα και παντού. Πηγαίνοντας μακριά από την Αθήνα στο Πήλιο ή το Γαλαξείδι θα δούμε πως επικρατεί συγκεκριμένο και ενιαίο ύφος και αισθητική για ένα και μόνο λόγο, γιατί οι κάτοικοι εκεί αγαπούν τον τόπο τους και είναι υπερήφανοι για αυτόν ανεξάρτητα βιοτικού επιπέδου. Ενδιαφέρονται και φροντίζουν ώστε να μην αλλάξει η αισθητική της πόλης τους. Αυτό επιβάλλεται λοιπόν, να νιώσουμε και πάλι υπερήφανοι που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να αντιληφθούμε πως είναι το προφανές και το λογικό να φροντίζεις το μέρος στο οποίο ζεις. Είναι κρίμα να υπάρχουν ομάδες πολιτών που αγωνίζονται για παράδειγμα στα ολοφάνερα δικαιώματα των πεζών ή για μια καθαρή Αθήνα κλπ. Το κράτος και ο Δήμος λοιπόν, θα έπρεπε, ιδανικά και θεωρητικά, να αναρωτηθεί γιατί να υπάρχουν τόσες ομάδες πολιτών για τα προφανή; Μήπως κάτι δεν κάνουν σωστά;

Έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το Δήμο Αθηναίων και είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχει μια θετική ανταπόκριση και στήριξη σε μια τόσο ξεχωριστή δράση. Ήδη η κίνηση του Δήμου Αθηναίων, «Συναθηνά» στεγάζει όλες τις δράσεις των πολιτών με κοινό στόχο την αναβάθμιση της Αθήνας και αυτό είναι ένα πολύ πρωτότυπο βήμα.

Υπάρχουν καταστήματα φωτισμού που σας βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια; Έχετε ή σκοπεύετε να ξεκινήσετε συνεργασίες με σχετικά μαγαζιά για πιο οικονομική συμμετοχή του κόσμου στην κίνηση;

Έχουμε έρθει σε επαφή με δεκάδες καταστήματα και επιχειρήσεις φωτισμού και πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός δωρεάν φωταγώγησης εισόδων πολυκατοικίας. Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη και έτσι η βοήθεια από κάποια επιχείρηση φωτισμού κρίνεται απαραίτητη. Δυστυχώς ακόμα και το μικρό κόστος αγοράς λαμπτήρων LED για κάποιες πολυκατοικίες με πολλά χρέη, είναι ασύμφορο, άρα μια δωρεά λαμπτήρων θα είναι η ιδανική λύση την οποία και περιμένουμε.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχετε από την Κυψέλη, αυτή που -μεταξύ άλλων- σας έκανε να αγαπήσετε την περιοχή και να μην την εγκαταλείψετε -όπως έκαναν αρκετοί τα τελευταία χρόνια;

Σίγουρα πρόκειται και για ένα βιωματικό ζήτημα. Όταν έχεις γεννηθεί και συνεχίζεις να ζεις επί δεκαετίες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο τότε δε γίνεται να μην αγαπήσεις την Κυψέλη. Από τα μαγαζιά της περιοχής έγιναν οι αγορές των πρώτων παιδικών παιχνιδιών ενώ στη Φωκίωνος Νέγρη ξεκίνησα ως έφηβος τις πρώτες βραδινές βόλτες στα μπαρ που υπήρχαν τη δεκαετία του 90 γνωρίζοντας φυσικά τη λαμπρή ιστορία από τη δεκαετία του 50, τότε που οι γονείς μου ζούσαν στην Κυψέλη. Χαίρομαι ωστόσο που νέες επιχειρήσεις αρχίζουν και εμφανίζονται δίνοντας την αίσθηση της γειτονιάς που υπήρχε κάποτε και τόσο μας λείπει.

Που θέλετε, ιδανικά, να φτάσετε με τη «Φωτεινή Κυψέλη»; Έχετε στο μυαλό σας και άλλα σχέδια σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής;

Ξεκινήσαμε διακριτικά με αναγνωριστικά βήματα ελπίζοντας πως θα πείσουμε έστω και ένα διαχειριστή. Ο ένας έγιναν σχεδόν 10 και στο μυαλό μας υπάρχει συγκεκριμένο όνειρο το οποίο θα κρατήσω ακόμα μυστικό! Γενικότερα όμως, στόχος μας είναι να αναδείξουμε το φωτεινό κομμάτι της ζωής συνολικά. Από μια φωτεινή είσοδο μιας πολυκατοικίας μέχρι μεταφορικά το αίσθημα αισιοδοξίας, ελπίδας, χαράς και ζωντάνιας. Γιατί τελικά, αυτό είναι το φως.

Η μιζέρια, η γκρίνια, η απογοήτευση, η αδιαφορία και η παραίτηση είναι το σκοτεινό κομμάτι της ζωής που μας πάει πίσω όπως έχει αποδειχθεί.Κάτι τέτοιο δε μας αξίζει, εμείς θέλουμε φως στη ζωή μας!

Info

Δημοφιλή