Από την Αθήνα στις ΗΠΑ αυτή η ελληνική Startup θέλει να κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις

Από την Αθήνα στις ΗΠΑ αυτή η ελληνική Startup θέλει να κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις
Nikos Moraitakis, CEO της Workable
Nikos Moraitakis
Nikos Moraitakis, CEO της Workable

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης ίδρυσαν τη Workable. Στόχος τους ήταν η δημιουργία λογισμικού που θα «έλυνε τα χέρια» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην επιλογή στελεχών. Έφτιαξαν λοιπόν ένα σύστημα επιλογής προσωπικού, που δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να διαφημίσουν, να επικοινωνήσουν, και να οργανώσουν την διαδικασία προσλήψεων, χρησιμοποιώντας και συνδέοντας όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες (π.χ. Το Linkedin) με απλό, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.«Δουλεύαμε ήδη σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη startup, είχαμε κάνει πάρα πολλές προσλήψεις και ξέραμε από πρώτο χέρι πως δεν υπάρχουν καλά εργαλεία επιλογής πρ για τη μικρομεσαία επιχείρηση» εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης. « Ήταν κάτι που χρειαζόμασταν και οι επιλογές ήταν είτε να δώσεις πολλά λεφτά για κάτι βαρύ και πανάρχαιο είτε να τα κάνεις όλα με το χέρι στο excel. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, εκεί που ξέραμε ότι υπήρχε ανάγκη, ένα εργαλείου και εμείς οι ίδιοι θα χρησιμοποιούσαμε».

Δυόμισι χρόνια μετά την ίδρυση της, η Workable έχει σηκώσει 7.4 εκατ. δολάρια venture capital, και έχει γραφεία στην Αθήνα, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. «Ήμασταν από την αρχή εξωστρεφείς, το γραφείο μας στο Λονδίνο άνοιξε το 2013 αλλά πλέον τα μεγαλύτερα μας γραφεία είναι στην Αθήνα και στη Βοστώνη» σημειώνει ο Νίκος Μωραϊτάκης. Πάνω από τους μισούς

πελάτες της Workable βρίσκονται στην Αμερική, και η Βοστώνη επιλέχθηκε γιατί βρίσκεται στη Ανατολική Ακτή (η μικρότερη δυνατή διαφορά ώρας μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος), έχει παράδοση στις εταιρίες λογισμικού, και φυσικά ταλαντούχο εργατικό δυναμικό μιας και εκεί βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Με πάνω από 2000 πελάτες σε 40 χώρες, η Workable εξυπηρετεί εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε όλων των ειδών τους τομείς (χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και στην διαδικασία επιλογής των ανθρώπων που έφτιαξαν τη HuffPost Greece) ενώ το λογισμικό της αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι το πιο δημοφιλές λογισμικό επιλογής στελεχών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Τι είναι αυτό που ελπίζετε περισσότερο να πετύχετε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία της πρόσληψης πιο δημοκρατική. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε ταλέντα, κάνοντας την τεχνολογία γύρω από αυτή τη διαδικασία πιο απλή και οικονομικά προσιτή.

- Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που χρειάστηκε να ξεπεράσετε τον χρόνο που πέρασε;

Το να μετατρέψουμε μία εταιρεία 15 ατόμων σε εταιρεία 50 ατόμων σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα και την ευκινησία μας. Όταν δημιουργείς μία εταιρεία είναι δύσκολο να το κάνεις σωστά από την αρχή, ειδικά όταν το κάνεις με μεγάλη ταχύτητα και είναι το πρώτο σου επιχειρηματικό εγχείρημα.

- Ποια από τα θέματα της επικαιρότητας πιστεύετε ότι θα μπορούσαν τα ΜΜΕ να καλύψουν με διαφορετικό τρόπο;

Ο προβληματισμός μου δεν αφορά τόσο μία συγκεκριμένη είδηση, όσο γενικά τα ΜΜΕ. Έπειτα από μία σοβαρή αναστάτωση περιμένουμε να αναδειχθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα μπορεί να συντηρεί σωστή δημοσιογραφία. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό, απλά δεν ξέρουμε ακόμα πως θα το πληρώσουμε.

- Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή του;

Άσχετα με αυτό που θα σας πουν πολλοί, κάθε απόφαση που παίρνουμε δεν καθορίζει τη μελλοντική πορεία της ζωής μας. Η πιο ενδιαφέρουσα, επαγγελματικά, περίοδος της ζωής μου ξεκίνησε στα 35 μου. Μπορείς να μάθεις πολλά, ενώ προσπαθείς να βρεις τι θέλεις πραγματικά να κάνεις.

- Για ποιο πράγμα είστε περισσότερο ευγνώμων;

Μπόρεσα να συνδυάσω μία περίοδο έντονης επαγγελματικής ανάπτυξης με την πιο ολοκληρωμένη περίοδο στην προσωπική μου ζωή. Είμαι παντρεμένος με μία υποστηρικτική σύζυγο και περιμένουμε το πρώτο μας παιδί. Είμαι ευγνώμων που δεν χρειάστηκε να διαλέξω ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή.

- Από που ενημερώνεστε;

Περιηγούμαι σε μπλογκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγω. Κοιτάζω ιστοσελίδες όπως το Pandodaily για σωστή ενημέρωση σε τεχνολογικά θέματα, όπως σε επιλεγμένα newsletters. Για τα υπόλοιπα βασίζομαι στο εκτενές δίκτυο ανθρώπων που έχω να αναρτήσουν μεγαλύτερης έκτασης άρθρα και στο Twitter για τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις.

- Για ποιο θέμα ή σκοπό θα σας ενδιέφερε περισσότερο να έχει βρεθεί λύση τα επόμενα 10 χρόνια;

Υπάρχει μία ανησυχητική αποσύνδεση ανάμεσα στις άμεσες αποφάσεις μας και τη μεσοπρόθεσμη επίδραση του περιβάλλοντος. Ελπίζω να δω αυτό το θέμα να λύνεται και να καταφέρουμε να μπούμε σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι.

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί;

Στο workable είμαστε μία διανεμημένη ομάδα, οπότε η πρώτη μου σκέψη είναι να δω τι έγινε όσο κοιμόμουν. Α, και πίνω και πολύ καφέ.

- Τι κάνετε για να αποβάλετε το άγχος σας, να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να διατηρήσετε την ισορροπία σας;

Παίζω παιχνίδια όπως Starcraft, Civilization και Minecraft. Με βοηθούν να κρατάω σε εγρήγορση το μυαλό μου με έναν διαφορετικό τρόπο και να κρατάω μία ισορροπία.

- Συμπληρώστε την πρόταση: Το 2015 θα...;

Θα εξετάζουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι προσιτά όχι στη μέση τάξη του δυτικού κόσμου, αλλά σε όλου παγκοσμίως.

- Ποια τάση που επικρατεί τώρα, θεωρείτε ότι σε δέκα χρόνια θα την αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία;

Θα μας φαίνεται αλλόκοτο το πόσο χρόνο αφιερώσαμε στο να ακούμε τις γνώμες των ειδικών για την κλιματική αλλαγή. Θα ευχόμαστε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους επιστήμονες, παρά σε αντίθετες γνώμες.

- Τι είναι αυτό που εκτιμάτε περισσότερο;

Την εξυπνάδα.