Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκδοση «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984»

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκδοση «Κοσμάς Ξενάκης»
Xenakis

Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη πάνω στο έργο του Κοσμά Ξενάκη ήταν η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εκτεθεί συγκροτημένα το έργο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας την πολυσχιδή προσωπικότητά του, το μεγάλο του εσωτερικό πλούτο, αλλά και την πρωταγωνιστική συμβολή του στην ανανέωση του εικαστικού έργου στην Ελλάδα. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο πως παρότι η αρχική διάρκεια της έκθεσης ήταν από τις 19/3 έως τις 10/5, το Μουσείο αναγκάστηκε να δώσει παράταση μέχρι και τις 17/5 καθώς η ανταπόκριση και προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια. Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η 24 Media και χορηγός επικοινωνίας η Huffington Post Greece.

Ο Ξενάκης, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, υπήρξε ένας διανοούμενος που είδε την τέχνη πρωτίστως ως -πνευματική- έκφραση και διαδικασία απευθυνόμενη όχι μόνο στον γνώστη θεατή, αλλά σε όλους, έξω από σχολές και τάσεις. «Χωρίς ιστορία και καταγωγή δεν μπορεί να υπάρξει τέχνη και τέχνη χωρίς ιστορία είναι τέχνη αγράμματη» αναγράφεται στην αρχή της έκθεσης, μέσα στο εισαγωγικό σημείωμα του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη για το έργο του Ξενάκη. Και είναι τα έργα της έκθεσης που διδάσκουν τον θεατή την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού αλλά και της ίδιας του της ταυτότητας, ως ανθρώπου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Μαΐου, το Μουσείο Μπενάκη, με οργανωτή το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, θα παρουσιάσει την έκδοση «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984» που αποτελεί το συνοδευτικό κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς ενώ για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Δρ. Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Υπεύθυνη συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης

Σπύρος Μοσχονάς, Ιστορικός της τέχνης

Γιώργος Χατζημιχάλης, Ζωγράφος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το benaki.gr

Δημοφιλή