Τα μέτρα που διχάζουν τη ΝΔ. Γρίφος η στάση Σαμαρά

Τα μέτρα που διχάζουν τη ΝΔ. Γρίφος η στάση Σαμαρά
Sooc

Στα δύο έχει χωριστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα στην Βουλή όταν θα έρθει μη έγκριση της νέας συμφωνίας.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στη σκιά του ορυμαγδού πληροφοριών και σεναρίων για τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, με τους μισούς γαλάζιους βουλευτές να θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα με την υπογραφή τους και άλλους να υποστηρίζουν ότι η ΝΔ οφείλει μπρος στο εθνικό καλό να τα υπερψηφίσει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί και λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση.

Η εικόνα διχασμού πού επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο και θυμίζει σκηνικό δημοψηφίσματος έχει υποχρεώσει την ηγεσία του κόμματος να υιοθετήσει μια σκληρή φρασεολογία εναντίον της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο και να είναι ξεκάθαρο ακόμα για τη στάση που θα τηρήσει στις σχετικές ψηφοφορίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να κρατήσει αρραγές το εσωτερικό της ΝΔ διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα που θα οδηγήσουν την χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες που φτάνουν από την Συγγρού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό να υποστηριχθούν και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήδη οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ καταγράφουν τα πιθανά ΝΑΙ και τα πιθανά ΟΧΙ όπως αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τη ΝΔ να φέρεται να ανάβει πράσινο φως στις περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σε μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ μέχρι 16%.

Κόκκινες γραμμές ωστόσο παραμένουν η αύξηση της έκτακτης εισφοράς και η επιβολή φόρου πολυτελείας στα ΙΧ,την ίδια όμως στιγμή ικανός αριθμός βουλευτών εμφανίζονται αρνητικοί ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που η τελική στάση της ηγεσίας του κόμματος αποτελεί ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης με τους λεγόμενους δελφίνους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσοι μετεκλογικά ζητούσαν έκτακτο συνέδριο του κόμματος, επανέρχονται με αφορμή αυτή τη φορά τη συζήτηση για τα μέτρα θεωρώντας ως επιτακτική την ανάγκη για μια συζήτηση που θα ξεκινά από τη στάση της ΝΔ απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και φτάνουν μέχρι τη φυσιογνωμία και τη ηγεσία του κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς κρατάει εν μέρει κλειστά τα χαρτιά του επαναλαμβάνοντας ότι «χωρίς να έχουμε δει το κείμενο, είναι άκαιρο να πούμε εκ των προτέρων αν το ψηφίζουμε ή όχι», την ίδια στιγμή ωστόσο που στη λεωφόρο Συγγρού βρίσκονται όλοι σε εκλογική ετοιμότητα, φοβούμενοι έναν αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση.

Δημοφιλή