Ο Bob Marley και η απαγόρευση της μαριχουάνας

Ο Bob Marley και η απαγόρευση της μαριχουάνας
kronic.it/Flickr

Στον απόηχο της 9ς Μαΐου με τη γιορτή της κάνναβης στο Σύνταγμα και με τη συμπλήρωση την 11η Μαΐου 34 χρόνων από το θάνατο του διάσημου τραγουδιστή της reggae Bob Marley, οι δηλώσεις του παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρες.

Πολλοί θυμούνται ότι ο Marley ήταν δημόσια θετικά προσκείμενος στη μαριχουάνα και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ιστοσελίδα του Μarley τον περιγράφει ως το μουσικό που ήταν «ένθερμος υποστηρικτής των πνευματικών και θεραπευτικών ικανοτήτων του φυτού, και ισχυρός αντίπαλος σε αυτές τις «πολιτικές δυνάμεις», που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη χρήση μαριχουάνας για να καταπιέσουν και να κρατήσουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων έξω από την κοινωνία».

Ένα απόσπασμα του Βοb Marley συνοψίζει το πρόβλημα που είχε ο μουσικός με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για τη μαριχουάνα. «Βότανο, βότανο είναι ένα φυτό. Θέλω να πω τα βότανα είναι καλά για τα πάντα. Γιατί; γιατί αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τόσο καλό σε όλους, που αυτοαποκαλούνται κυβερνήσεις και αυτό και εκείνο, γιατί αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το βότανο;»

«Αυτοί απλά λένε: " 'Οχι, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε, διότι θα σας κάνει επαναστάτες"». «Ενάντια σε τι;», προσθέτει ο Marley.

H oικογένεια του Marley εργάζεται για να κάνει τη μαριχουάνα κυρίαρχη τάση. Το Νοέμβριο του 2014, η οικογένεια Marley προσχώρησε σε μια εταιρεία με ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ώστε να λανσάρει την πρώτη παγκόσμια μάρκα μαριχουάνας.

«Η δημιουργική έμπνευση ήταν τα πάντα για τον πατέρα μου, ήταν σαν αναπνοή ή ζωή για εκείνον» αναφέρει η κόρη του Marley στη HuffPost σε μια συνέντευξη για τη μάρκα. «Κάθε φορά που κάπνιζε, εμπνέονταν και ένα ανοιχτό μυαλό ήταν η ανοιχτή πόρτα για τη δημιουργική του έμπνευση. Πίστευε ότι το βότανο ήταν πραγματικά ένα δώρο.»

Δημοφιλή