Ο νομπελίστας φυσικός Φρανσουά Αγκλέρ δηλώνει από την Αθήνα: «Το σωματίδιο Χιγκς έχει λάθος όνομα»

Ο νομπελίστας φυσικός Φρανσουά Αγκλέρ δηλώνει από την Αθήνα: «Το σωματίδιο Χιγκς έχει λάθος όνομα»
Britain's Professor Peter Higgs gestures, during a press conference, in Edinburgh, Scotland Friday, Oct. 11, 2013. Nearly 50 years after they came up with the theory, but little more than a year since the world's biggest atom smasher delivered the proof, Professor Higgs and Belgian colleague Francois Englert won the Nobel Prize in physics Tuesday for helping to explain how matter formed after the Big Bang. (AP Photo/Scott Heppell)
Britain's Professor Peter Higgs gestures, during a press conference, in Edinburgh, Scotland Friday, Oct. 11, 2013. Nearly 50 years after they came up with the theory, but little more than a year since the world's biggest atom smasher delivered the proof, Professor Higgs and Belgian colleague Francois Englert won the Nobel Prize in physics Tuesday for helping to explain how matter formed after the Big Bang. (AP Photo/Scott Heppell)
ASSOCIATED PRESS

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο νομπελίστας φυσικός Φρανσουά Αγκλέρ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη χώρα μας.

Ο Βέλγος φυσικός, που απόψε αναμένεται να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ειδική εκδήλωση, μίλησε μεταξύ άλλων για τις πιθανές αλλά όχι και βέβαιες μελλοντικές σημαντικές ανακαλύψεις στον επιστημονικό τομέα της Φυσικής, τον ρόλο κλειδί της επιστήμης στην κοινωνία, ώστε να μην ξαναπέσει η ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα. Αποκάλυψε, ακόμη, το κρυφό του παράπονο για το λανθασμένο όνομα που έχει δοθεί στο σωματίδιο Χιγκς,

Ανέφερε, όσον αφορά το σωματίδιο πως, ήδη από το 1964, ο ίδιος από κοινού με τον συνεργάτη του Ρόμπερτ Μπρουτ, και λίγους μήνες αργότερα ο Χιγκς, είχαν κάνει τις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, προβλέποντας δηλαδή πως υπάρχει ένα τέτοιο σωματίδιο, το οποίο «δίνει» μάζι στα άλλα υποατομικά σωματίδια της ύλης.

Το 2012, έτος που ανακαλύφθηκε τελικώς το θεμελιώδες σωματίδιο στο CERN, δόθηκε μόνο το όνομα του Βρετανού φυσικού. Σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε να φέρει και το δικό του όνομα, αφού παραπέμπει στον «μηχανισμό Μπρουτ-Ανγκλέρ-Χιγκς», αποκρίθηκε πως:

«Το σωματίδιο θα έπρεπε να φέρει και το όνομα του Χιγκς. Είχε, άλλωστε, ανακαλυφθεί θεωρητικά αρχικά από εμάς (σ.σ. Μπρουτ και Ανγκλέρ). Το ζήτημα της ονομασίας ξεκίνησε λάθος από την αρχή και στη συνέχεια επικράτησε λόγω και του μεγάλου αγγλικού σωβινισμού. Όμως δεν με νοιάζει και πολύ τελικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αγκλέρ. Ενώ, όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Πίτερ Χίγκς, σχολίασε πως «συναντηθήκαμε μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου στο CERN και τα πήγαμε μια χαρά, από όσο κατάλαβα. Αλλά δεν έχουμε πραγματικά κάποιον επιστημονικό διάλογο».

Όσον αφορά το εάν υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι οι επιστήμονες σύντομα θα ρίξουν φως στα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, επισήμανε: «Το ελπίζω, όμως πιστεύω ότι αυτά τα δύο πράγματα πιθανότατα έχουν τελείως διαφορετική προέλευση και περιεχόμενο. Η σκοτεινή ύλη μπορεί να αφορά τη σωματιδιακή φυσική, μπορεί και όχι. Η σκοτεινή ενέργεια, κατά τη γνώμη μου, συνδέεται με τη λεγόμενη «κοσμολογική σταθερά» και, για να ερμηνευθεί, χρειάζεται μια θεωρία της κβαντικής βαρύτητας.

Ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, όταν ρωτήθηκε για τη θεωρία του πολυσύμπαντος και των παραλλήλων συμπάντων, την οποία ασπάζονται αρκετοί συνάδελφοι του, αποκρίθηκε πως: «Το πολυσύμπαν και τα παράλληλα σύμπαντα είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πολλά διαφορετικά σύμπαντα, ενώ στη δεύτερη -σύμφωνα με μια ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας- ουσιαστικά ο εαυτός μας αναπαράγεται σε όλα τα σύμπαντα. Κατά τη γνώμη μου, το πολυσύμπαν είναι ένας υπερβολικά φθηνός τρόπος προκειμένου να απαντήσουμε ερωτήματα, των οποίων δεν ξέρουμε την απάντηση. Τα παράλληλα σύμπαντα έχουν να κάνουν περισσότερο με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την κβαντομηχανική σε βαθύτερο επίπεδο, άρα πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα».

Σε ερώτηση που του έγινε, σχετικά με το πόσο μακρινό είναι το όνειρο μιας Θεωρίας του Παντός, που θα ενσωματώνει τόσο την κβαντομηχανική, όσο και τη βαρύτητα, ο φυσικός που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 2013, τόνισε πως δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται «για όνειρο ή εφιάλτη. πάρχει μια ασθένεια στη Φυσική, σε κάποιο στάδιο, όλοι να νομίζουν ότι έχουν βρει τα Πάντα. Μπορεί να υπάρξει μια θεωρία που θα συμπεριλαμβάνει και τη βαρύτητα, όμως το πρόβλημα κατά βάθος θα παραμείνει. Διότι όλοι χρησιμοποιούν μεν την κβαντική θεωρία, αλλά δεν συμφωνούν τι σημαίνει κατά βάθος. Δεν νομίζω, έτσι, ότι το πρόβλημα σταματά σε μια Θεωρία του Παντός, η οποία μπορεί να υπάρξει, μπορεί και όχι».

Ο Ανγκλέρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα παιδικά του χρόνια, όταν και ο ίδιος, ως παιδί εβραϊκής οικογένειας, ήρθε αντιμέτωπος με τρομερές καταστάσεις, όντα και ο ίδιος επιζών του Ολοκαυτώματος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υπήρχε τόση βαρβαρότητα την εποχή του ναζισμού. Ήταν μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πώς μπορώ να ξέρω όμως αν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο; Η εξάπλωση πάντως της κουλτούρας της επιστήμης δίνει στους ανθρώπους μια προνομιούχα πρόσβαση στον ορθολογισμό. Συνεπώς, μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι πιο εκπαιδευμένοι στην επιστήμη και τους αρέσει αυτή η εκπαίδευση, είναι σε θέση να εμφανίσει μεγαλύτερη αντίσταση στις ιδεολογίες που μπορεί να καταστρέψουν την ανθρωπότητα και οι οποίες πάντα υποστηρίζονται από πολύ ανορθολογικές μορφές συμπεριφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εάν πιστεύει στον Θεό, απάντησε πως «εξαρτάται τι εννοεί κανείς με τη λέξη Θεός. Αν μιλάμε για τον προσωπικό Θεό της χριστιανικής, της ισλαμικής ή της εβραϊκής θρησκείας, τότε δεν πιστεύω σε αυτόν. Ξεκάθαρα η απάντησή μου είναι αρνητική. Τώρα, κατά πόσο το σύμπαν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς κάποιον δημιουργό, στην ουσία αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ερώτημα αν η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τα πάντα ή όχι. Δεν ξέρω, σε αυτό το επίπεδο θεωρώ τον εαυτό μου αγνωστικιστή».

Επισήμανε, ακόμη, πως η ημέρα που έμαθε πως θα λάμβανε το βραβείο Νόμπελ μαζί με τον Χιγκς, δεν ήταν η πιο σημαντική και αξιομνημόνευτη μέρα της ζωής του, όπως ίσως θα φανταζόταν κανείς, καθώς «επρόκειτο για κάτι αναμενόμενο», δεδομένου πως την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε βρεθεί στο CERN το σωματίδιο, ενώ δεν νιώθει και ο ίδιος διαφορετικά, έπειτα από την αναγόρευση του σε Βαρώνο, πριν από 2 χρόνια, από τον βασιλιά Αλβέρτο τον 2ο του Βελγίου. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια διαφορά. Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο νομπελίστας φυσικός αναφέρθηκε και στις πρώτες του εντυπώσεις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς χθες, Δευτέρα μίλησε, στην Πολυτεχνειούπολη, στους φοιτητές και τους καθηγητές της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία τον προσκάλεσε στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή της.

Υπογράμμισε πως αν και είχε εικόνα μόλις λίγων ωρών, η πρώτη εντύπωση είναι «πολύ θετική, βλέποντας τόσο κόσμο στο ακροατήριο και μάλιστα επιπέδου. Αν και ίσως δεν ενδιαφέρονταν όλοι για την επιστήμη. Μερικοί μπορεί να ήλθαν για να δουν άλλα πράγματα, όπως αν έχω δύο κεφάλια ή πέντε!».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή