Ευνοϊκή για την Ελλάδα η νέα ατζέντα της Κομισιόν για την μετανάστευση

Ευνοϊκή για την Ελλάδα η νέα ατζέντα της Κομισιόν για την μετανάστευση
European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos presents the new European agenda on migration at the European Commission in Brussels on May 13, 2015. European Commission was set today to unveil president Jean-Claude Juncker's blueprint for dealing with an unprecedented wave of migrants fleeing conflict and poverty in North Africa and the Middle East. The plan's most controversial elements are a mandatory redistribution of asylum seekers across the 28-membe
European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos presents the new European agenda on migration at the European Commission in Brussels on May 13, 2015. European Commission was set today to unveil president Jean-Claude Juncker's blueprint for dealing with an unprecedented wave of migrants fleeing conflict and poverty in North Africa and the Middle East. The plan's most controversial elements are a mandatory redistribution of asylum seekers across the 28-membe
Huffpost Greece

Τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων που προορίζονται για την Frontex και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλά ποσοστά ανεργίας, είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση που ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ειδικότερα προβλέπεται η κατανομή 20.000 αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη – μέλη με συγκεκριμένα κριτήρια και ποσοστώσεις, ενώ θα υπάρξει και μια κοινή επιχείρηση κατά των δουλεμπορικών δικτύων.

Τα μέτρα έχουν καθοριστική σημασία για την Ελλάδα , η οποία μαζί με τις άλλες μεσογειακές χώρες είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής των μεταναστευτικών κυμάτων.

Σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα, είναι το μέτρο που ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τη νέα ατζέντα ένα από τα κριτήρια για την μετεγκατάσταση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι και το ποσοστό ανεργίας των κρατών μελών.

Το συγκεκριμένο μέτρο συμβάλλει καθοριστικά στη πιο δίκαιη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ευρώπη, καθώς θεμελιώνει για πρώτη φορά ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης που αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από ύφεση και μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επίλυση του ζητήματος στη ρίζα των μεταναστευτικών ροών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει αύριο. Γι’ αυτό στόχος μας είναι να σώσουμε ζωές και να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με την ευθύνη να μοιράζεται εξίσου. Επίσης θα καταπολεμήσουμε τα δίκτυα θα των διακινητών», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, την επιτήρηση των συνόρων, με έμφαση στις επιχειρήσεις διάσωσης, και την ύπαρξη μιας κοινής πολιτικής ασύλου.

Η πρόταση της Κομισιόν θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο.

«Η Ατζέντα ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη να σωθούν ζωές και να στηριχθούν με τολμηρές δράσεις οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν αφορά στο άνοιγμα ή το κλείσιμο των συνόρων, γιατί και τα δύο αυτά σενάρια δεν είναι ρεαλιστικά» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ομόφωνη υιοθέτησή της από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος με ενίσχυση των επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών» που βρίσκονται υπό την εποπτεία της υπηρεσίας Frontex.

«Θα στηρίξουμε τις χώρες διέλευσης, όπως Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία και οι οποίες φέρουν το κύριο βάρος των προσφύγων, ή τον Νίγηρα, για να σταματήσουμε τα δίκτυα διακίνησης προς την Λιβύη» είπε και πρόσθεσε πως θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών και για την πρόληψη των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους.

«Θα τους σταματήσουμε, θα οδηγήσουμε τους δράστες στη δικαιοσύνη και θα κατασχέσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία» είπε.

Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως θα επαναπατρισθούν όσοι μετανάστες δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Θα ενισχύσουμε την υπηρεσία Frontex, έτσι ώστε μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, να μπορούν να επαναπατρισθούν. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αφετέρου, για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, έχουμε στη διάθεση μας επιπλέον €60 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Επιπλέον σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Μεταναστευτική πολιτική θα προταθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται στη Συνθήκη και με αυτόν τον τρόπο θα οργανώθει μια δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε άλλα κράτη μέλη.

«Η μετεγκατάσταση θα βασίζεται στο σύστημα της ποσοστιαίας κατανομής», ενώ για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης διευκρίνισε: «Ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης είναι και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, θέλουμε να φέρουμε με ασφάλεια και νόμιμα στην ΕΕ 20.000 πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Την προσπάθεια αυτή θα χρηματοδοτήσουμε με € 50.000.000. Για την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση των μεταναστών, έχουμε αναπτύξει τον μηχανισμό ποσοστιαίας κατανομής (distribution key) που βασίζεται σε αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια».

Όπως επεσήμανε τα κριτήρια είναι: ο πληθυσμός της χώρας, το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε πως η Ατζέντα επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων της μετανάστευσης καθώς από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζει τους διακινητές και τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης και από την άλλη πλευρά, προστατεύει τους πρόσφυγες.

«Τώρα λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της» σημείωσε.

Ακόμη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας ανακοίνωσε πως λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Επιτροπή θα εγκρίνει ήδη από τα τέλη Μαΐου μια σύσταση για ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης, μια νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, και τη συμβουλευτική καθοδήγηση για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Επίσης θα παρέχει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιχείρηση "Τρίτων". Θα ξεκινήσει επίσης μια δημόσια διαβούλευση για την Μπλε Κάρτα. Επιπλέον, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Federica Μorgerini, θα εντείνουμε τις επαφές μας με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης» συνέχισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως υπάρχει κοινή ευθύνη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν το καθήκον τους ώστε να γίνουν οι προτάσεις που περιέχονται στην Ατζέντα πραγματικότητα.

Δημοφιλή