Αντιδρά το Ποτάμι για το βίντεο στο Μετρό για τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα το 1941

Αντιδρά το Ποτάμι για το βίντεο στο Μετρό για τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα το 1941
wikipedia commons

Αντίδραση εκ των έσω ήρθε για την προβολή στους σταθμούς του μετρό του βίντεο για τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα το 1941.

Ειδικότερα, πέντε βουλευτές του Ποταμιού (Χριστίνα Ταχιάου, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Ιάσων Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός) έφεραν το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν κάνοντας λόγο και για χρησιμοποίηση του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της κυβέρνηση.

Οι εν λόγω βουλευτές «στηλιτεύουν» την ενέργεια αυτή και αναφέρουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει, ενώ σημειώνουν ότι ήδη έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση.

Οι υπογράφοντες το κείμενο αφού υπενθυμίζουν ότι οι Γερμανοί τουρίστες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επισκέψεων στη χώρα μας, ενώ τονίζουν ότι ενέργειες σαν και αυτές καταδεικνύουν μια προφανή πρόθεση προβολής και ταύτισης της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή, δημοκρατική και εταίρο στην ΕΕ, Γερμανία.

Ρωτούν δε τους υπουργούς, αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και ποιο είναι το σκεπτικό της επ' αόριστο προβολής του βίντεο.

Ζητούν ακόμη την κατάθεση των σχετικών εγγράφων και ρωτούν επίσης «με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση, τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της».

Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα και το Γερμανικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του οποίου τονιζόταν ότι πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου τουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του.

Ήσυχος: Διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας - Άλλο βίντεο παίζει στους σταθμούς

«Για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας» και για «μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα», κάνει λόγο το γραφείο τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου για «το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel».

Όπως αναφέρεται από το γραφείο τύπου του ΑΝΥΕΘΑ, πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50 δευτερολέπτων αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Spiegel.

Το ΑΝΥΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που παίζει στους σταθμούς.

Αντίθετα, το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, σύμφωνα με το ΑΝΥΕΘΑ, είναι μια συρραφή - μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Το επίμαχο βίντεο

Δημοφιλή