Σακελλαρίδης: Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουν και οι εταίροι

Σακελλαρίδης: Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουν και οι εταίροι
Eurokinissi

Η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες» γραμμές δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευκρινίζοντας πως μια από τις αυτές είναι το ζήτημα των εργασιακών, ενώ για το θέμα των συντάξεων υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων αλλά περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Επιπλέον ο κ. Σακελλαρίδης ενημέρωσε ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group. Την Παρασκευή τα μέλη της ελληνικής ομάδας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η λύση της τηλεδιάσκεψης επιλέχθηκε σήμερα (Πέμπτη), καθώς οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχουν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες για Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις, του Brussels Group, εκ του σύνεγγυς να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχει υπάρξει πρόοδος καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, έχει έρθει η ώρα και άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο» είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως η ελληνική πλευρά θέτει ως θέμα αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

«Δεν μπαίνουμε στη λογική της μείωσης των συντάξεων, αλλά βάζουμε μια σειρά από αντικίνητρα για εθελούσιες εξόδους και περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όχι όμως, για θεμελιωμένα δικαιώματα ».

Δεν αλλάζει η στρατηγική

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγής στρατηγικής και ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε πολλά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τετάρτης είπε πως επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης η οποία εκπορεύεται από την λαϊκή εντολή.

«Δεν επιθυμούμε τη ρήξη» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης αλλά όπως είπε για την επίτευξη της συμφωνίας πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη.

«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία άμεσα»

«Αυτό μένει να δοκιμασθεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων» είπε, ενώ σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν κάπου άμεσα εντός του Μαΐου.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να μπει ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα και στη συνέχεια εάν χρειαστεί θα ζητηθεί να διεξαχθεί Eurogroup.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας να δίνει τη δυνατότητα στην οικονομία της χώρας να ανάκαμψη και να μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν μια ανάσα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Για ομόλογα και ΦΠΑ

Επίσης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ απάντησε το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού πρέπει να καλυφθεί, πως υπάρχουν πολλοί τρόποι και ότι αυτό τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επίσης διευκρίνισε σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το ΦΠΑ ότι αυτό που είπε είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην τουριστική αγορά.

Όσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση μισθών στα 700 ευρώ, για όσους λαμβάνουν ποσό μεγαλύτερο από αυτό, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές νούμερο, αλλά σχολίασε πως η περικοπή των μισθών είναι μία θέση που έχει εκφραστεί πολλές φορές από τους θεσμούς. «Αρκούμαστε σε αυτό που είπε ο ίδιος» συνέχισε εννοώντας τον κ. Βαρουφάκη.

Για την υπόθεση Στουρνάρα

Ερωτηθείς σχετικά με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι υπονομεύει το κυβερνητικό έργο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση «σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει να προασπίζεται την ανεξαρτησία της», ενώ όπως είπε, αν έχουν ανοίξει κάποια θέματα με τον κ. Στουρνάρα «αυτά δεν έχουν προκύψει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Δημοφιλή