Αμέλια Έρχαρτ: H συναρπαστική ζωή της πρώτης κυρίας της αεροπορίας

Αμέλια Έρχαρτ: H συναρπαστική ζωή της πρώτης κυρίας της αεροπορίας

Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια, στις 20 Μαΐου του 1932 η Αμέλια Έρχαρτ απογειώθηκε από τη Νέα Γη για την Ιρλανδία ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Αμέλια γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις, κόρης δικαστικού της περιοχής. Ως παιδί πέρασε πολλές ώρες σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, κυνηγώντας αρουραίους με τουφέκι και συλλέγοντας σκόρους, σκουλήκια και ακρίδες. Έτσι, οι βιογράφοι της δεν δίστασαν να της προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του αγοροκόριτσου.

Με το αδάμαστο πάθος της για τις πτήσεις, η πιονέρος της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ θα έθετε μια σειρά από παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας και υψομέτρου, βάζοντας τη γυναίκα στον χάρτη της πρώιμης αυτής εποχής για την αεροπορία.

Πίσω βέβαια από τη δίψα της για ιπτάμενες περιπέτειες κρυβόταν πάντα η πεποίθησή της ότι η γυναίκα δεν υστερούσε σε τίποτα από τον άντρα, γεγονός που βάλθηκε να αποδείξει με μια σειρά από ριψοκίνδυνα κατορθώματα.

Το καλοκαίρι του 1921, η Έρχαρτ αγοράζει το πρώτο της αεροπλάνο: ένα μεταχειρισμένο και κατακίτρινο διπλάνο Kinner Airster! Το ονομάζει «Καναρίνι» και βάζει σκοπό να γίνει όνομα στον χώρο. Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πετάει το αεροπλάνο της στα 14.000 πόδια, σημειώνοντας επίδοση ρεκόρ: ήταν το μεγαλύτερο υψόμετρο που έφτανε ποτέ γυναίκα πιλότος! Και στις 15 Μαΐου 1923 γίνεται η 16η γυναίκα που πήρε δίπλωμα πιλότου από τον έγκριτο παγκόσμιο οργανισμό αεροπορίας The Federation Aeronautique.

Στις 17 Ιουνίου 1928 η Αμέλια πέταξε με το αεροπλάνο που έφτασε από την Αμερική στην Ουαλία, ως συνεπιβάτης βεβαίως, καθώς ο κακός καιρός δεν της επέτρεψε να πιλοτάρει, με την ίδια να ισχυρίζεται κατόπιν ότι ένιωσε «σαν βαλίτσα ή σαν σακί με πατάτες!» Έδωσε όμως υπόσχεση να το κάνει μια μέρα μόνη της. Το 1932 μπήκε στις καρδιές σχεδόν ολόκληρης της υφηλίου ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πέντε χρόνια αργότερα, η Έρχαρτ ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Ερχαρτ έγινε μύθος μετά τον θάνατό της, είχε όμως ήδη κερδίσει πολλές διακρίσεις και είχε γίνει διάσημη και πριν από τον θάνατό της. Κέρδισε πολλά μετάλλια και πρωτιές για το φύλο της, ενώ ήταν φεμινίστρια και μέλος του αμερικανικού Εθνικού Κόμματος Γυναικών.

Βρέθηκε τμήμα του αεροπλάνου της Αμέλια

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ερευνητές στην ατόλη Νικουμαρόρο του ωκεανού ανακοίνωσαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα κομμάτι αλουμινίου που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το αεροπλάνο της πρωτοπόρου πιλότου Έρχαρτ, που είχε εξαφανιστεί το 1937 στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) θεωρούν ότι το κομμάτι τύπου Artifact 2-2-V-1, που βρέθηκε, αποτελούσε τμήμα του παραθύρου πιλοτηρίου του αεροπλάνου.

Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε εντοπιστεί αρχικά το 1991, ωστόσο πήρε στους ερευνητέςπάνω από δεκαπέντε χρόνια για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ταυτίζεται με το κομμάτι που επισκευάστηκε στο αεροπλάνο της Έρχαρτ κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Μαϊάμι το 1937, λίγο καιρό πριν εξαφανιστεί.

Amelia Earhart

Δημοφιλή