Η Μέρκελ προσπαθεί να κατευνάσει το "αντάρτικο" για την Ελλάδα

Στα κάγκελα κατά της συμφωνίας 100 από τους 311 βουλευτές του CDU

Σε διάγγελμα προσανατολίζεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε περίπτωση συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός της, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της γερμανίδας καγκελάριου είναι ουκ ολίγες και τους τελευταίους μήνες έχουν κορυφωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 311 βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), οι 100 έχουν βγει στο αντάρτικο κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα. Μία κίνηση που όσο περνά ο καιρός βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Γερμανική κοινωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αξιωματούχων, στο διάγγελμά της η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο γεωπολιτικής αστάθειας σε περίπτωση Grexit. Με τον τρόπου αυτό η γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι οι όποιες αντιδράσεις θα καμφθούν.

Η προσπάθεια κατευνασμού των αντιφρονούντων βουλευτών έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Από τη μια, οι επικεφαλής κομματικών οργανώσεων του CDU ήρθαν σε επαφή με τους “αντάρτες” βουλευτές στους οποίους εξήγησαν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία. Από την άλλη η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη καλέσει στην καγκελαρία μικρά γκρουπ αντιτιθέμενων βουλευτών προκειμένου να τους εξηγήσει τους λόγους που θα πρέπει να εγκρίνουν μία περαιτέρω βοήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα που ξεκίνησαν τα προγράμματα βοήθεια προς την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία όλα τα προγράμματα από τις “συμπληγάδες” της γερμανικής Βουλής. Κάποιες φορές με την υποστήριξη των κυβερνητικών της εταίρων και κάποιες άλλες με ψήφους της αντιπολίτευσης των πρασίνων. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και πολύ εύκολα.

Οι “μπαλωθιές” προς τη Μέρκελ

Οι αντιδράσεις βουλευτών στο γερμανικό κοινοβούλιο για το θέμα της Ελλάδας έχουν ενταθεί. Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ομάδα 60 σκληροπυρηνικών βουλευτών κάλεσαν σε καταψήφιση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο ο επικεφαλής της επιτροπής του CDU, Kurt Lauk, και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι και πολύ επιεικείς απέναντι στην Ελλάδα.

Ήταν και η πρώτη “μπαλωθιά” προς την πλευρά της γερμανίδας καγκελάριου την ώρα μάλιστα που η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έδειχνε αποφασισμένη να μην συνεχίσει επ' ουδενί το πρόγραμμα δανειοδότησης των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η δεύτερη “μπαλωθιά” ήρθε στις αρχές Μαΐου. Δεκαπέντε βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικούς Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν να μην μην συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα και να την οδηγήσουν σε χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Δημοφιλή