Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι Ρώσος: Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει διαδηλώσεις και αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι Ρώσος: Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει διαδηλώσεις και αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις
http://es.personofinterest.wikia.com

Στο «Minority Report», τηλεπαθητικοί είναι σε θέση να προβλέπουν εγκλήματα, ενημερώνοντας την αστυνομία, που σπεύδει να συλλάβει τους εγκληματίες πριν εγκληματήσουν. Επίσης, στο τηλεοπτικό Person of Interest, μία (και στη συνέχεια μια δεύτερη) τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «βλέπει» συνδέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων, έχοντας πρόσβαση σε όλο το δίκτυο των καμερών, Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας και να να αντιλαμβάνεται «μοτίβα» που οδηγούν σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Ακόμη, η αινιγματική και απειλητική φιγούρα του παντογνώστη «Μεγάλου Αδελφού» του «1984» του Όργουελ είναι ένα από τα πιο γνωστά σενάρια που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο sci-fi, ενώ στη «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» του Ισαάκ Ασίμοφ, ο μαθηματικός Χάρι Σέλντον με την «ψυχοϊστορία» του μπορεί να προβλέπει το μέλλον σε τεράστιο βάθος ετών. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

Εκ πρώτης όψεως, έτσι φαίνονται, ωστόσο ίσως τελικά να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζει κανείς, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Moscow Times, ένα πολιτικό ερευνητικό κέντρο το οποίο πρόσκειται στο Κρεμλίνο έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο μπορεί να «χτενίζει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να «βλέπει» πότε κάποιοι οργανώνουν διαδήλωση/ κινητοποίηση άνευ σχετικής αδείας από τις αρχές, ενημερώνοντας την αστυνομία για να πράξει ανάλογα.

Το αρχικό δημοσίευμα σχετικά με το θέμα είχε προέλθει από την Izvestia και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και αναπαράγεται από πολλές ιστοσελίδες, του ειδικού τεχνολογικού Τύπου (Ars Technica) και μη. Σύμφωνα με τον Γεβγκένι Βενέντικτοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών στη Νομιμότητα και την Πολιτική Διαμαρτυρία, έχει αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά πάνω σε ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο δεν κατονομάστηκε- ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα η έρευνά του θα «πιάνει» το Twitter, το Facebook, το LiveJournal και το κύριο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, Vkontakte. Ο Βενέντικτοφ κάνει λόγο για μια σημαντική κυβερνοαπειλή, υπό τη μορφή κινητοποιήσεων από ακτιβιστές στη χώρα, που υποκινούνται από δυνάμεις στο εξωτερικό. «Αυτό επιτάσσει να λάβουμε ενεργά και έκτακτα μέτρα για τη δημιουργία ενός ρωσικού συστήματος παρακολούθησης κοινωνικών δικτύων και την ανάπτυξη λογισμικού που θα προειδοποιούσε τη ρωσική κοινωνία εν όψει επικείμενων απειλών» σημειώνει.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών ΜΜΕ προβάλλουν απόψεις που είναι θετικές για το Κρεμλίνο, τα μέλη της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα για την ανταλλαγή απόψεων και τη διοργάνωση διαμαρτυριών. Το πρόγραμμα – το οποίο αποκαλείται «Δαίμονας του Λαπλάς», από μια θεωρητική οντότητα που είχε φανταστεί ο μαθηματικός τον 19ο αιώνα, η οποία θα ήταν σε θέση να γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, καθώς θα είχε εικόνα για την κατάσταση των ατόμων της ύλης στο σύμπαν στο σύνολό τους- θα «βλέπει» πότε διοργανώνεται κάποια διαδήλωση/ διαμαρτυρία/ κινητοποίηση και θα ενημερώνει την αστυνομία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Izvestia, ενώ μεταξύ των χρηστών του θα περιλαμβάνονται και ερευνητές, αξιωματούχοι της κυβέρνησης κλπ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κινήματος «Για την Ασφάλεια», Ντμίτρι Κουρντέσοφ, επεσήμανε ότι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν, έχοντας γνώση της λειτουργίας του συστήματος, να το χρησιμοποιήσουν για παραπληροφόρηση/ παραπλάνηση.

Σύμφωνα με τον Βενέντικτοφ πάντως, το πρόγραμμα- σε αρχική βάση τουλάχιστον- δεν θα παρακολουθεί το σύνολο των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, αλλά συγκεκριμένους χρήστες και σελίδες που έχουν επισημανθεί για την αντικυβερνητική τους στάση και δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για το μόνο πρόγραμμα το οποίο κινείται σε πλαίσιο πρόγνωσης δραστηριοτήτων μέσω παρακολούθησης του Ίντερνετ, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έχει τραβήξει πάνω της και η δουλειά της Palantir Technologies στις ΗΠΑ.

Δημοφιλή